Şeful CIA a vizitat în secret China în luna mai. Ce a urmărit să obţină

William Burns
William Burns (Kevin Dietsch/Getty Images *)

Directorul CIA, William Burns, a vizitat China luna trecută pentru discuţii cu omologii chinezi, au declarat vineri doi oficiali americani, în contextul în care Washingtonul încearcă să stimuleze comunicarea cu statul comunist chinez.

"Luna trecută, directorul Burns a călătorit la Beijing, unde s-a întâlnit cu omologii chinezi şi a subliniat importanţa menţinerii unor linii de comunicare deschise în canalele de informaţii", a declarat pentru Reuters unul dintre oficiali.

Vestea vizitei şefului agenţiei americane de informaţii, transmisă pentru prima dată de Financial Times, vine în contextul în care administraţia preşedintelui Joe Biden a făcut presiuni pentru a menţine liniile deschise şi a programa întâlniri între diverşi oficiali de rang înalt de la Washington şi Beijing, pe fondul unor relaţii tensionate.

Burns, diplomat de carieră înainte de a conduce CIA, a făcut zeci de călătorii sensibile în străinătate în calitate de şef al agenţiei, inclusiv pentru a purta discuţii cu omologii ruşi, precum şi cu talibanii din Afganistan. Oficialii americani sunt atenţi să sublinieze că misiunile sale legate de serviciile de informaţii nu sunt direct legate de diplomaţia americană.

CIA, care nu anunţă în mod regulat astfel de vizite, a refuzat să comenteze călătoria în China.

Legăturile dintre cele mai mari două economii ale lumii sunt tensionate din cauza unor probleme care variază de la Taiwan şi situaţia drepturilor omului în China până la activitatea militară din Marea Chinei de Sud.

Secretarul de stat american Antony Blinken a amânat o călătorie planificată pentru luna februarie în China după ce un presupus balon spion chinezesc a traversat spaţiul aerian american deasupra unor amplasamente militare sensibile, declanşând o criză diplomatică.

Dar Casa Albă a declarat că se fac în continuare eforturi pentru a facilita vizitele lui Blinken, precum şi ale secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, şi ale secretarului pentru Comerţ, Gina Raimondo.

Unii critici ai administraţiei Biden au pus sub semnul întrebării deschiderea SUA către China, argumentând că deceniile trecute de colaborare nu au reuşit să schimbe poziţia Chinei în ceea ce priveşte o serie de probleme legate de comerţ, securitate şi drepturile omului.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a dat mâna cu ministrul chinez al apărării naţionale, Li Shangfu, în marja unui summit de securitate din Singapore, dar cei doi nu au avut un "schimb substanţial", a declarat vineri Pentagonul.

China a refuzat anterior o întâlnire oficială între Austin şi Li, care se află sub incidenţa unor sancţiuni americane, în timpul summitului de securitate Shangri-La.

Separat, consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat vineri că SUA doreşte să se colaboreze cu China "fără condiţii prealabile" în probleme de control al armelor nucleare, dar că Beijingul refuză în continuare acest lucru.

"Pur şi simplu, nu am văzut încă o disponibilitate din partea RPC (Republică Populară Chineză) de a separa stabilitatea strategică de probleme mai largi în relaţia noastră", a declarat Sullivan într-un discurs la Arms Control Association, menţionând că acest lucru a fost fundamentul securităţii nucleare şi strategice timp de decenii.

"De aceea, suntem, de asemenea, pregătiţi să discutăm cu China fără condiţii prealabile, ajutând la asigurarea faptului că competiţia este gestionată şi că aceasta nu virează spre conflict", a spus Sullivan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe