Şeful AEP, după demersul SIIJ privind renumărarea voturilor la Sector 1: Nimeni nu mai poate decide anularea alegerilor

Florin Mituletu Buica
Florin Mituletu Buica (Epoch Times România)

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a explicat pentru hotnews.ro că nu există niciun cadru legal pentru a se decide în acest moment anularea alegerilor, indiferent care va fi cursul anchetei penale.

"La acest moment lucrurile sunt închise, orice decizie ar fi la nivelul cercetării sau urmăririi penale, că ar putea fi trimis cineva în judecată. În acest moment nu se mai poate decide anularea alegerilor de către nimeni. Nu există cadrul legal ca mandatul unui primar care a depus jurământul să înceteze dacă s-ar constata vreo fraudă electorală”, a explicat şeful AEP.

Totodată, şeful AEP a mai subliniat faptul că indiferent „dacă s-ar constata ceva în acea anchetă”, nu există cadru legal prin care să se stabilească încetarea mandatului actualului primar.

"E închis, publicat procesul-verbal în Monitorul Oficial, instanţa a validat mandatul primarului ales, primarul este în funcţie. Deci, din punct de vedere legal nu se poate întâmpla nimic", a conchis Mituleţu-Buică.

Potrivit sursei citate, la alegerile pentru funcţia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand - candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR-PLUS - a câştigat scrutinul cu 40,94%, respectiv 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a întrunit 39,81%, reprezentând 35.451 de voturi.

Precizările făcute de Constantin-Florin Mituleţu-Buică vin în contextul în care, marţi, procurorul Sorin Eugen Iasinovschi de la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a dispus printr-o ordonanţă de delegare ca Poliţia Bucureşti să numere din nou toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 Bucureşti, câştigate de Clotilde Armand (USR), în faţa lui Dan Tudorache (PSD).

Potrivit Ziare.com, procurorul a luat această măsură într-un dosar constituit ca urmare a plângerii făcute de către PSD Sectorul 1 împotriva lui Dan Barna - preşedintele USR, a procurorului Nicolae Sprâncu - preşedintele Biroului Electoral Sector 1 (magistratul atrage competenţa Secţiei Speciale- n.red.) şi a lui Andrei Nicolescu, membru USR.

Conform deciziei, s-a dispus "delegarea poliţiilor din cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei a Municipiului Bucureşti, desemnaţi de către conducerea acestei instituţii pentru a proceda la efectuarea următoarelor acte:

1. Identificarea buletinelor de vot corespunzătoare fiecărei secţii de votare.
2. numărarea voturilor din cadrul fiecărei secţii de vot şi confruntarea rezultatelor cu numărul de votanţi înscrişi pe listele de vot corespunzătoare fiecărei din cele 166 de Secţii de votare din cadrul Sectorului nr. 1 Bucureşti (cât şi a votanţilor înscrişi pe liste suplimentare), care şi-au exprimat dreptul de vot.
3. Confruntarea rezultatelor obţinute după numărarea voturilor de la cele 166 de secţii de votare din cadrul Sectorului nr. 1 Bucureşti, cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării.
4. Predarea sacilor cu buletinele de vot şi listele electorale de la cele 166 de secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizarea cercetărilor din prezenta cauză.
5. Efectuarea şi altor acte de urmărire rezultate din context".

Termenul de soluţionare este 8 aprilie 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne