Şefa diplomaţiei germane va vizita Moscova săptămâna viitoare: Nord Stream 2, Ucraina, pe agendă

După eşecul negocierilor SUA/NATO - Rusia, Germania pare să dorească o pace separată cu Rusia
Annalena Baerbock
Annalena Baerbock (Sean Gallup/Getty Images)

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, se va deplasa săptămâna viitoare la Moscova, unde, pe 18 ianuarie, va avea o discuţie cu omologul rus Serghei Lavrov despre propunerile Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, a anunţat, joi, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Pe agenda discuţiilor se va afla şi proiectul Nord Stream 2, blocat de o agenţie germană de reglementare.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat, joi, că autorizarea dării în exploatare a acestui gazoduct este „legată de situaţia militară din Ucraina”.

„Nu ne putem imagina că, pe de o parte să impunem sancţiuni şi pe de altă parte să dăm în operare infrastructuri”, a indicat Borrell, care a acuzat Rusia că încearcă să prezinte UE drept irelevantă şi să provoace diviziuni între blocul european şi SUA.

Membrii noului cabinet german al coaliţiei guvernamentale formate după alegeri sunt şi ei divizaţi în ceea ce priveşte atitudinea asupra legării proiectului de criza europeană.

Ministrul Apărării, social-democrata Christine Lambrecht, a cerut ca Nord Stream 2 să nu fie antrenat în acest conflict. Partidul Ecologist şi Annalena Baerbock au declarat că în cazul unei escaladări a conflictului ucrainean, acest gazoduct nu va fi dat în exploatare.

Cancelarul Olaf Scholz are o poziţie ambiguă, ameninţând iniţial cu consecinţe asupra proiectului în cazul în care Rusia atacă Ucraina, pentru ca apoi să afirme că Nord Stream 2 este un proiect exclusiv „privat”, notează Agerpres.

„Nu trebuie să târâm Nord Stream 2 în acest conflict”, a afirmat Lambrecht într-un interviu acordat unui canal german de televiziune.

„Trebuie să rezolvăm acest conflict pe calea discuţiilor şi aceasta este oportunitatea pe care o avem în acest moment şi ar trebui mai degrabă să o utilizăm decât să o legăm de proiecte care nu au nicio legătură cu acest conflict”, a adăugat Lambrecht.

Trei runde de convorbiri între SUA şi NATO - pe de o parte - şi Rusia - de cealaltă parte, referitoare la tensiunile din estul Ucrainei, unde Moscova a comasat trupe, au eşuat săptămâna aceasta.

Statele Unite au transmis joi, după o reuniune cu Rusia în cadrul Organizaţiei pentru Securitate sau Cooperare în Europa, că nu vor accepta „şantajul” Moscovei, care a impus condiţii neacceptabile pentru retragerea trupelor sale de la graniţa cu Ucraina.

Rusia a avertizat că în lipsa unui „răspuns constructiv” din partea Occidentului cu privire la condiţiile înaintate de Kremlin, privind securitatea sa, va acţiona pentru a-şi proteja securitatea naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe