Securitatea energetică,principalul subiect al discuţiilor dintre Traian Băsescu şi liderii moldoveni
Securitatea energetică va fi în prim planul discuţiilor dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii moldoveni, în cadrul vizitei din 1 februarie, de la Chişinău, a declarat consilierul prezidenţial Iulian Chifu pentru moldova.org.
„Între Bucureşti şi Chişinău agenda bilaterală e bogată şi merge pe liniile cunoscute ale susţinerii constante ale deciziei Chişinăului de a opta pentru reformele şi drumul european, decizie luată cu unanimitate de voturi în 2005 în Parlamentul Republicii Moldova de către toate partidele parlamentare de la acea vreme, de la care se revendică toate partidele parlamentare de astăzi de la Chişinău. Aici am ajuns la stadiul în care România oferă expertiză, lecţii învăţate şi bune practici în procesul său de integrare europeană, inclusiv oferind un număr de exeperţi în reforme în diferite domenii, de la sănătate şi educaţie la piaţa muncii, administraţie publică şi justiţie”, a afirmat Iulian Chifu într-un interviu acordat moldova.org.
„Desigur temele legate de securitatea energetică sunt în prim planul agendei, alături de investiţii, ajutor financiar pentru construcţie instituţională şi reforma juridică. Până la sfârşitul acestui an aşteptăm ca interconectarea reţelelor de gaze să se poată face prin încheierea proiectului de subtraversare a râului Prut, dar şi interconectarea reţelelor de curent electric e necesară, pentru posibilitatea de a transmite o cantitate mai importantă de curent electric decât acum”, a mai precizat Chifu.
Consilierul prezidenţial a mai precizat că România este un susţinător constant a Republicii Moldova şi „în temele mari de securitate, dar şi în afirmarea suveranităţii, independenţei politice reale şi a integrităţii teritoriale”.
„România susţine Chişinăul în efortul său de a determina retragerea trupelor ruse şi a armamentelor din regiunea separatistă nistreană, punerea în practică a principiului consimţământului statului gazdă consemnat în cadrul fundamentelor de constituire a OSCE şi acceptat de către Federaţia Rusă în cadrul declaraţiei finale a summitului OSCE de la Istanbul, din 1999, alături de acceptarea procesului de retragere a trupelor. România susţine, deopotrivă schimbarea naturii aşa numitelor „forţe de pacificare” din zona de securitate din forţe militare în componentă civilă real multinaţională”, a mai spus Iulian Chifu, adăugând că şi pe această temă vor fi purtate discuţii, mai ales că România „monitorizează şi urmăreşte cu atenţie evoluţiile în acest domeniu, ca şi militarizarea din ultima vreme a regiunii separatiste, aşa cum urmăreşte să determine prin acţiunile sale uşurarea presiunilor politice la care e supus procesul de negociere 5+2 dar şi dialogul direct dintre Chişinău şi Tiraspol, ce pare a fi fost alterat şi, ulterior, blocat după desemnarea lui Dmitri Rogozin ca trimis special pentru conflictul nistrean, în aprilie-mai anul trecut”.
Preşedintele Traian Băsescu efectuează o vizită oficială la Chişinău, la 1 februarie, la invitaţia sefului statului moldovean, Nicolae Timofti.
Potrivit programului făcut public de Serviciul de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova, Traian Băsescu se va întâlni cu Nicolae Timofti, cu premierul Vlad Filat, cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi cu preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Totodată, preşedintele Traian Băsescu va depune flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi va avea o întâlnire cu societatea civilă.
Ultima vizită oficială întreprinsă la Chişinău de preşedintele Traian Băsescu a avut loc în 2010.