Secţia Specială, gaură neagră la buget: Vilă de protocol şi salarii generoase, rezultate aproape zero

Adina Florea
Adina Florea (Epoch Times România)

Controversata Secţie pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) se dovedeşte a fi un soi de „gaură neagră” în care s-au pierdut nici mai mult nici mai puţin de 15.079.946 de lei, bani alocaţi funcţionării acesteia de la operaţionalizarea ei, în 22 octombrie 2018, informează Ziare.com.

În contextul în care guvernul a aprobat, miercuri, memorandumul pentru desfiinţarea SIIJ, experţii în Drept susţin că în ceea ce priveşte Secţia Specială costurile cu adevărat semnificative sunt cele de imagine aduse României, în special după dosarul deschis pe numele lui Timmermans, şi justiţiei din ţara noastră prin faptul că sute de dosare au stat nelucrate.

Totuşi, nici bugetul alocat Secţiei Speciale nu este de ignorat, dacă ne gândim că zeci de parchete din ţară operează în spaţii improprii dar SIIJ a primit de la Ministerul Public o superbă vilă de protocol din strada Modrogan, unde doar anul trecut costul chiriei a fost de 420.786 de lei.

Concret, potrivit sursei citate, cheltuielile salariale brute din octombrie 2018 şi până la finalul anului 2020 au fost de 12.202.051 de lei, din care 6.847.306 lei reprezintă doar salariile nete pe anul trecut, după cum se arată într-un răspuns al Parchetului General (PÎCCJ). La aceste costuri se adaugă drepturile nete ale personalului, adică diurnele, trei călătorii/anual, costurile de transport/naveta plus o călătorie pe an pentru concediu de odihnă şi alte patru călătorii lunare. Per total de la înfiinţare aceste costuri se ridică la suma de 1.760.800 de lei, din care, doar pentru anul trecut, costurile au fost de 968.476 de lei.

La aceste costuri se adaugă chiria sediului din Modrogan, 420.786 de lei pentru anul trecut, plus decontarea chiriilor procurorilor şi poliţiştilor din cadrul SIIJ 1.117.095 lei, costul total de la înfiinţare.

La începutul anului 2020, Secţia Specială avea şapte procurori de execuţie, veniturile lunare ale celor şapte magistraţi fiind de aproape 200.000 de lei, ceea ce înseamnă o medie de circa 27.000 de lei net pe lună de procuror.

Articolul complet aici.