Secretul succesului lui Michelle Obama

Michelle Obama a fost întotdeauna una din piesele fundamentale pentru crearea mărcii lui Barack Obama. A jucat un rol important în campania prezidenţială din 2008 pe care şi l-a menţinut de-a lungul celor patru ani de mandat ai lui Obama la Casa Albă.
Prima doamnă a SUA, Michelle Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.08.2012

Michelle Obama a fost întotdeauna una din piesele fundamentale pentru crearea mărcii lui Barack Obama. A jucat un rol important în campania prezidenţială din 2008 pe care şi l-a menţinut de-a lungul celor patru ani de mandat ai lui Obama la Casa Albă. În ultimele zile, prima doamnă a avut o prezenţa notabilă în mass-media internaţionale, punctul culminant fiind prezenţa sa la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra, notează vineri ABC.

Ziarul spaniol analizează în continuare cheile strategiei de comunicare a lui Michelle Obama.

1. Conduce o cauză concretă acceptată social: lupta împotriva obezităţii infantile prin promovarea exerciţiilor fizice şi o alimentaţie sănătoasă. Michelle Obama a prezentat în februarie 2010 Programul 'Let´s move!' prin intermediul căruia realizează numeroase activităţi de comunicare care au ca destinatari copiii şi părinţii lor. În ultimii ani, foste prime doamne precum Laura Bush sau Hillary Clinton s-au implicat în cauze sociale precum educaţia şi respectiv sănătatea.

2. Cunoaşte şi domină limbajul mass-media: info-divertismentul. Aici stă cheia succesului său. Comunicarea nu se bazează doar pe prezentarea de date, cifre sau rapoarte. Argumentele sale sunt explicate prin apariţii atent planificate în mass-media prezentate sub aspectul divertismentului. Precum prezenţa sa la talk-showuri de mare audienţă, care generează conţinuturi de interes pentru ziarişti.

3. Se implică personal în acţiuni de comunicare, furnizând fotografii şi imagini (de familie) televiziunilor şi reporterilor. Fie plantând seminţe în grădina de zarzavaturi de la Casa Blanca, fie executând un penalty la poarta lui Sponge Bob sau jucându-se de-a v-aţi ascunselea pe culoarele din West Wing.

4. Se înconjoară de personaje cu priză la public. David Beckham, Sponge Bob, sau alte personaje din 'Sesame Street' sunt doar câteva exemple ale celor care o însoţesc pe prima doamnă în programul său 'Let´s Move!'. Popularitatea unei cauze depinde foarte mult de popularitatea personahelor care o promovează.

5. Se foloseşte pe sine ca exemplu. Dacă înainte o fotografie valora cât o mie de cuvinte, atunci o imagine face cât un milion de cuvinte. Este şi motivul pentru care Michelle Obama alege să participe la un show al popularei actriţe Ellen DeGeneres, în care se ia la întrecere cu prezentatoarea la numărul de flotări (şi câştigă), sau participă la un cross al copiilor realizând că este cel mai bun mod de a-şi lansa mesajul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor