Secretarul NATO la Washington - China ar trebui să plătească pentru că sprijină agresiunea Rusiei

Jens Stoltenberg - secretarului general al NATO (NATO.int)
Redacţia
18.06.2024

Şeful NATO a declarat pentru BBC că regimul chinez ar trebui să suporte consecinţe pentru că a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina, dacă nu îşi schimbă modul de acţiune.

Jens Stoltenberg a declarat că Beijingul "încearcă să joace la ambele capete", sprijinind efortul de război al Rusiei, încercând în acelaşi timp să menţină relaţiile cu aliaţii europeni.

"Acest lucru nu poate funcţiona pe termen lung", a declarat Stoltenberg pentru BBC News în timpul unei vizite la Washington.

În cadrul interviului amplu, Stoltenberg a abordat, de asemenea, problema armelor nucleare şi a cheltuielilor pentru apărare.

Comentariile sale vin în contextul în care Rusia nu dă semne de relaxare în războiul său împotriva Ucrainei.

În cadrul unui summit pentru pace desfăşurat în Elveţia la sfârşitul săptămânii, zeci de naţiuni s-au angajat să sprijine Kievul, dar Rusia a calificat conferinţa drept o pierdere de timp şi a declarat că va fi de acord cu discuţiile de pace doar dacă Ucraina se va preda, în esenţă.

Când a fost întrebat ce ar putea face membrii NATO în legătură cu sprijinul acordat Rusiei de către China, Stoltenberg a declarat că există o "conversaţie în curs de desfăşurare" despre posibile sancţiuni.

El a spus că regimul chinez "transmite o mulţime de tehnologii, [cum ar fi] cipurile electronice, care sunt esenţiale pentru Rusia în cadrul construcţiei de rachete, arme pe care le folosesc împotriva Ucrainei".

El a adăugat că "la un moment dat, ar trebui să luăm în considerare un anumit tip de costuri economice dacă China nu îşi schimbă comportamentul".

Beijingul este deja supus unor sancţiuni pentru sprijinul acordat Rusiei - luna trecută, SUA au anunţat restricţii care vor viza aproximativ 20 de firme cu sediul în China şi Hong Kong.

China şi-a apărat tranzacţiile cu Moscova, afirmând că nu vinde arme letale şi că "gestionează cu prudenţă exportul de produse cu dublă utilizare în conformitate cu legile şi reglementările".

Vizita lui Stoltenberg la Washington a avut loc în timp ce Vladimir Putin vizitează Coreea de Nord. Aceasta urmează vizitei sale în China de luna trecută.

Rusia a devenit din ce în ce mai izolată pe scena mondială de când a lansat războiul la scara largă cu Ucraina în 2022.

Putin a declarat în mod repetat că echilibrul de putere din Occident se schimbă şi a consolidat legăturile cu liderii cu vederi similare. "În acest moment, Rusia se aliniază din ce în ce mai mult cu lideri autoritari", a declarat Stoltenberg pentru BBC, enumerând Iranul, Beijingul şi Coreea de Nord.

El a spus că Nordul a trimis obuze de artilerie în Rusia, iar în schimb Rusia a oferit tehnologie avansată pentru programele nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord.

"Astfel, Coreea de Nord ajută Rusia să ducă un război de agresiune împotriva Ucrainei".

Vorbind înaintea unei întâlniri cu preşedintele american Joe Biden, şeful NATO a anunţat, de asemenea, că se aşteaptă ca peste 20 de naţiuni să atingă un obiectiv de cheltuieli pentru apărare de 2% în acest an - mai mult decât în orice alt an de când a fost promis în 2014.

"Acest lucru este bun pentru Europa şi bun pentru America, mai ales că o mare parte din aceşti bani în plus sunt cheltuiţi aici, în Statele Unite", a spus el.

Stoltenberg a abordat, de asemenea, comentariile pe care le-a făcut duminică pentru Telegraph on Sunday şi care indicau că NATO ar putea lua în considerare creşterea numărului de focoase nucleare dislocabile ca mijloc de descurajare împotriva ameninţărilor crescânde din partea Rusiei şi Chinei.

Comentariile au fost criticate ca fiind "nimic altceva decât o altă escaladare a tensiunii" de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dar Stoltenberg a declarat că acestea reprezintă un "mesaj general" că NATO este o alianţă nucleară şi că orice atac asupra unui membru NATO va "declanşa un răspuns din partea întregii alianţe".

"Scopul NATO nu este de a lupta în război, scopul este de a preveni războiul", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor