Traian Băsescu: În Declaraţia summitului NATO sunt reprezentate toate obiectivele regionale ale României

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni, la Chicago, că în documentele summitului NATO sunt reprezentate obiectivele regionale ale României, de la interesul pentru vecinătatea estică până la Transnistria.
Alocuţiunea preşedintelui Traian Băsescu în cadrul summitului NATO, Chicago, 21 mai 2012. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
22.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni, la Chicago, că în documentele summitului NATO sunt reprezentate obiectivele regionale ale României, de la interesul pentru vecinătatea estică până la Transnistria.

Şeful statului a mulţumit ambasadei României la NATO şi MAE pentru munca diplomatică în pregătirea declaraţiei summitului ”astfel încât toate obiectivele regionale ale României să fie reprezentate” în acest document.

”Când veţi consulta declaraţia summitului veţi constata că se menţine interesul NATO pentru Balcanii de Vest, pentru vecinătatea estică, adică Marea Neagră, Caucazul de Sud. De asemenea, declaraţia summitului reflectă un alt obiectiv de politică externă românesc, legat de elementele de risc la securitatea naţională generată de conflictele îngheţate. Veţi vedea menţionată în declaraţia summitului şi problema Transnistriei, în mod special o menţiune pentru Transnistria, precum şi reafirmarea organizaţiei noastre, reafirmarea Alianţei cu privire la susţinerea fără rezerve a principiului de drept internaţional generat de suveranitatea statelor precum Rep. Moldova, Georgia, Azerbaidjan”, a precizat Băsescu.

”Pentru Transnistria aş face o menţiune specială. Formatul de soluţionare a conflictului transnistrean este văzut de Alianţă ca fiind prin negocieri în interiorul sistemului deja creat de 5+2. Deci nici SUA, nici UE nu se situează în afara sistemului de soluţionare a problemei transnistrene. Deşi facem parte dintr-o organizaţie în care doar foarte puţine ţări nu au recunoscut independenţa Kosovo, iată că reuşim în comunicat să reiterăm poziţia tradiţională a României care este legată de respectarea rezoluţiei 1244 a Consiliului de securitate şi o abordare neutră cu privire la Kosovo, neutră atât din punct de vedere NATO, cât şi din punct de vedere a structurii militare care funcţionează în Kosovo”, a completat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor