Băsescu: „Se menţine interesul NATO pentru Balcanii de Vest”

NATO îşi menţine interesul pentru zonele de vecinătate pentru România, a declarat preşedintele Traian Băsescu la finalul lucrărilor Summitului NATO desfăşurat la Chicago, în perioada 20-21 mai.
Alocuţiunea preşedintelui Traian Băsescu în cadrul summitului NATO, Chicago, 21 mai 2012. (Administraţia prezidenţială)
L.M.
22.05.2012

NATO îşi menţine interesul pentru zonele de vecinătate pentru România, a declarat preşedintele Traian Băsescu la finalul lucrărilor Summitului NATO desfăşurat la Chicago, în perioada 20-21 mai.

„Atunci când veţi consulta Declaraţia summitului, veţi vedea că se menţine interesul NATO pentru Balcanii de Vest, pentru vecinătatea estică, adică Marea Neagră, Caucazul de Sud. De asemenea, Declaraţia summitului reflectă un alt obiectiv de politică externă românesc care a fost legat de elementele de risc la securitatea naţională generate de conflictele îngheţate.

În Declaraţia summitului apare şi problema Transnistriei, a spus preşedintele Băsescu, cât şi reafirmarea din partea României a Alianţei cu privire la susţinerea fără rezerve a principiului de drept internaţional generat de suveranitatea statelor precum Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan.

„Pentru Transnistria aş face o menţiune specială: formatul de soluţionare a conflictului transnistrean este văzut de Alianţă ca fiind, prin negocieri, în interiorul sistemului deja creat de 5+2, deci nici Statele Unite, nici Uniunea Europeană nu se situează în afară sistemului de soluţionare a problemei transnistrene.”

Preşedintele a mai subliniat că, deşi suntem printre puţinele ţări nu au recunoscut independenţa Kosovo, reuşim în comunicat să reiterăm poziţia tradiţională a României, „care este legată de respectarea Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate, şi o abordare neutră cu privire la Kosovo, neutră atât din punct de vedere NATO, cât şi din punct de vedere al structurii militare care funcţionează în Kosovo, şi anume KFOR”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai observat reiterarea interesului Alianţei pentru că cele stabilite la Istanbul să fie readuse pe masa negocierilor cu Federaţia Rusă, în perspectiva soluţionării reducerii armamentelor convenţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor