Scurgere de date de la Facebook expune 267 de milioane de nume ale utilizatorilor şi alte informaţii

(www.newstimisoara.ro)

O scurgere masivă de date de pe Facebook a expus numele, ID-urile personale şi numerele de telefon a 267 de milioane de utilizatori - majoritatea americani - pe Darkweb, zona întunecată a internetului, bântuită de criminali, potrivit rapoartelor.

Scurgerea a fost descoperită de firma de securitate cibernetică Comparitech, împreună cu "cercetătorul de securitate" Bob Diacenko. Echipa a descoperit că datele a 267.140.436 de utilizatori Facebook au fost expuse.

Datele au fost găsite într-o bază de date nesecurizată pe „Darkweb”, partea de internet care este inaccesibilă prin browsere obişnuite şi nu este indexată de motoarele de căutare.

Potrivit raportului, datele au fost disponibile public timp de două săptămâni.

Deşi nu este încă clar modul în care au fost expuse informaţiile, experţii speculează că baza de date a fost strânsă printr-un proces ilegal numit „răzuire” - în care roboţii automatizaţi copiază informaţiile publice din profilurile Facebook.

De atunci, accesul la baza de date a fost eliminat, dar înregistrările au fost disponibile oricui online timp de două săptămâni înainte de descoperirea scurgerii.

Această încălcare a securităţii urmează unei scurgeri masive ce a avut loc în luna septembrie, când au fost expuse peste 400 de milioane de numere de telefon ale utilizatorilor.

Într-o declaraţie pentru Daily Mail, un reprezentant Facebook a încercat să asigure publicul că scurgerea a avut loc înainte de a fi instituite noi măsuri de securitate.

„Analizăm această problemă, dar credem că este probabil o informaţie obţinută înainte de modificările pe care le-am făcut în ultimii ani pentru a proteja mai bine informaţiile oamenilor”, a declarat reprezentantul Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură