Scandalul protestului spart de ultraşi sub ochii jandarmilor: Hellvig şi Carmen Dan, audiaţi în Parlament

O mână de ultraşi a reuşit, în urmă cu o săptămână, să spargă protestul paşnic contra adoptării 'ordonanţelor-elefant', la care participau zeci de mii de persoane. MAI a susţinut atunci că nu ştia ce o să se întâmple, SRI i-a contrazis. Astăzi subiectul ajunge în Parlament.
Tablou dezolant în Piaţa Victoriei la finele ciocnirii ultrasilor cu jandarmii
Tablou dezolant în Piaţa Victoriei la finele ciocnirii ultrasilor cu jandarmii (Epoch Times)

UPDATE: În urma audierilor, şeful Comisiei pentru Controlul SRI a transmis că "există o comunicare foarte bună între cele două instituţii".

Acelaşi Ţuţuianu a mai declarat că nu au existat răniţi la proteste, deşi, imediat după protest, Raed Arafat confirma că 4 persoane au ajuns la spital - 2 protestatari şi 2 jandarmi.

* * *

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, sunt aşteptaţi, joi, începând cu ora 10, la Comisia parlamentară de control a activităţii SRI pentru discuţii referitoare la protestul din data de 1 februarie 2017, protest marcat de confruntări violente între ultraşi şi jandarmi.

Concret, Comisia este interesată de schimbul de mesaje între SRI şi Ministerul lui Carmen Dan, subiect fierbinte, intrat în atenţia mass-media după ce ministrul de Interne a contrazis public SRI-ul.

Reamintim că, după incidentele ce au avut loc la protestul de miercurea trecută, când un grup de ultraşi au aruncat în jandarmi cu petarde, pietre, gheaţă etc. oferindu-le acestora prilejul să evacueze mare parte din Piaţa Victoriei, Carmen Dan a anunţat că nu a primit informări cu privire la eventuale incidente ce urmau să aibă loc la protest, în timp ce SRI a transmis, în linii mari, contrariul.

"Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale, datele şi informaţiile obţinute exclusiv cu privire la prezenţa unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acţiunile publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate (Inspectoratul General al Poliţiei Române, Jandarmeria Română, Serviciul de Pază şi Protecţie)", se preciza într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Mai merită menţionat că presa a criticat puternic faptul că jandarmii au asistat impasibili circa 2 ore la ultraşii care aruncau petarde spre ei, fără să-i scoată din mulţime şi au lăsat violenţele să escaladeze, punând în pericol populaţia.

"Felul în care MAI nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet, toată lumea din structurile de forţă a avut toate informaţiile necesare. La MAI s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru „a sparge” demonstraţia din Piaţa Victoriei. În loc să-i izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat, şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranţii paşnici punând astfel în pericol nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli care s-au dus să demonstreze în mod paşnic", remarca, la rândul său, preşedintele Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne