Scandalul paradei de 1 Decembrie. Iohannis o acuză pe Firea că s-a comportat inelegant

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Iohannis a abordat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, subiectul invitării - sau neinvitării - unor politicieni la manifestările de Ziua Naţională a României, caracterizând drept "inelegant" modul în care primarul Capitalei, Gabriela Firea, a interpretat invitaţia primită de ea la parada de 1 Decembrie.

"În pregătirea evenimentelor de 1 Decembrie, au apărut, cum e destul de frecvent la noi, probleme. Bunăoară, s-a pus problema încă din noiembrie unde să se ţină parada. Arcul de Triumf a fost bine împachetat de constructori, iar Piaţa Constituţiei a fost deja dată unor organizatori pentru, cred, un târg de Crăciun. Şi atunci opţiunile au devenit foarte puţine. Ministerul Apărării Naţionale a dorit să organizeze exemplar aceste manifestări şi am fost de acord ca toată lumea să se implice în rezolvarea problemei de la Arcul de Triumf, pentru a permite organizarea paradei acolo.

S-au implicat destul de mulţi, şi printre cei care s-au implicat a fost doamna Primar General, care a contribuit la deblocarea situaţiei şi la ajungerea în situaţia în care se poate face parada în zona Kiseleff – Arcul de Triumf. Ministerul Apărării a dorit, în recunoaşterea meritelor doamnei Primar General să-i facă o invitaţie specială la paradă, ceea ce s-a şi întâmplat, cu ştiinţa mea. Faptul că doamna Primar General a interpretat aşa cum a interpretat invitaţia mi se pare inelegant", a declarat Iohannis.

Declaraţiile preşedintelui - făcute în răspuns la o întrebare a presei - vin în contextul în care Gabriela Firea s-a plâns la televiziunii că ea nu va avea "onoarea" de a sta în tribune la paradă, deşi s-a implicat zi şi noapte pentru redeschiderea Arcului de Triumf. Motivul invocat de Firea a fost că nu a primit invitaţie de la Iohannis ci doar de la ministrul Apărării, care, a susţinut ea, a invitat-o în nume personal.