Scandalul Nicuşor Dan-Băluţă, dezbătut la TV: "E vorba de un miliard. Băluţă salivează la această sumă"

Nicuşor Dan oprit de poliţiştii locali să înlăture “garduri ilegale” (Captură video)
Andrei Pricopie
15.10.2024

Lucrările de refacere a Planşeului Unirii au dat naştere unui scandal uriaş între primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi edilul PSD al Sectorului 4, Daniel Băluţă, care s-a lăsat cu intervenţia forţelor de ordine. Ce se ascunde în spatele incidentului?

O dezbatere în acest sens a avut loc la emisiunea "Bună, România", de la postul B1 TV, realizată de jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu.

Invitaţii din platou: Ştefan Pălărie (USR), Felix Cozma (PSD) şi Alexandru Kocsis (Forţa Dreptei)

Redăm mai jos dezbaterea:

Răzvan Zamfir: Domnule Pălărie, dumneavoastră sunteţi senator de Bucureşti. Ştiţi, aşa, în mare ce se întâmplă în Bucureşti. Ce se întâmplă cu acest subiect al planşeului de la Unirea? Avem, pe de o parte, primarul general al Capitalei, care susţine că lipsesc autorizaţiile. Avem primarul Sectorului 4, care spune că are toate autorizaţiile, lipsesc doar cele pe care nu le eliberează primăria generală condusă de domnul Nicuşor Dan. Avem un primar general care vine cu poliţia sa locală a municipiului Bucureşti, se loveşte de poliţia locală a Sectorului 4, vine Poliţia naţională, îi desparte şi lucrurile rămân suspendate. Ce stat neterminat avem?

Ştefan Pălărie (USR): Cred că situaţia este relativ simplă. În realitate, e nevoie de lucrări de consolidare pe toate podurile şi pasajele din administrarea Primăriei Capitalei, inclusiv situaţia planşeului Unirii. Ştiţi că, de fapt, au mai început lucrări de modernizare şi pentru Pasarela Basarab, pentru alte segmente. Acum discutăm de o chestiune care a început să devină fierbinte şi în spaţiul public. Şi e nevoie, evident, de lucrări de consolidare, mai ales că au trecut 30-40 de ani de când nu au mai fost făcute intervenţii, după ce a fost amenajată, încastrată Dâmboviţa şi organizat tot ce a însemnat partea asta subterană, metrou şi pasaj de legătură între magistrale.

Însă ce se întâmplă acum cu domnul Băluţă, care intră pe un teren aflat în administrarea domeniului public, aflat în administrarea Primăriei Capitalei, are un tip de semnătură. E o formă de recidivă. De obicei, când vedem primari PSD - şi asta este opinia mea, mi-o asum - cu scandal şi cu presă, vedem că mai degrabă vor să facă nişte şiretlicuri şi, de multe ori, ilegalităţi.

Îmi aduc aminte de palmierii domnului Negoiţă, de care se agăţa şi explica domnului primar că, mă rog, dacă palmierul e frumos, trebuie pus cu orice preţ, indiferent cât a costat, că o sută de mii de euro a fost dată din banii publici. Acum, vedem o chestiune care pare să miroasă un pic a disperare. Domnul Băluţă, care se afişează prin Bucureşti cel puţin, bucureştenii au văzut asta, pe toate panourile posibile, pare să fie aşa o uriaşă campanie sau pre-campanie plătită pentru a-l sprijini pe domnul premier Marcel Ciolacu în candidatura la prezidenţiale, pare că-i un pic disperat...

Răzvan Zamfir: Dar spuneţi-ne ce ştiţi despre autorizaţii, că, până la urmă, asta e întrebarea. Nicuşor Dan susţine că nu există autorizaţiile necesare, motiv pentru care demersul primarului din Sectorul 4 e unul ilegal, abuziv, numiţi-l cum doriţi. Pe de altă parte, primarul Sectorului 4 susţine că singurele autorizaţii care lipsesc sunt cele pe care refuză să le elibereze Primăria Generală.

Ştefan Pălărie: Păi, chiar şi aşa, chiar dacă ar exista nişte avize, câtă vreme ele sunt lipsă şi primarul Băluţă de la Sectorul 4 confirmă că ele lipsesc, asta nu e o chestiune în care tu poţi să vii să faci cu forţa lucrări în domeniul public unde îţi taie capul. Să nu uităm că, din păcate, modul în care a lucrat şi domnul Băluţă în trecut, cu pasajul tot de la Unirii, unde oamenii şi-au pierdut viaţa pentru faptul că s-a lucrat neconform şi în afara proiectului, este din nou recidivă la domnul Negoiţă...

Răzvan Zamfir: Vedeţi că asta e o acuzaţie gravă şi nu e probată în instanţă. Şi-a pierdut lumea viaţa pentru că legea în România nu se respectă. Ce caută TIR în mijlocul Capitalei? Iar în cazul celorlalţi turişti, iarăşi, nu e permis accesul prin pasajul respectiv. El are o limită de înălţime. Faptul că, pe vremea lui Ceauşescu, a fost construit cu o anumită limită de înălţime, după care, sigur, amenajări, hai că e loc, hai să o forţăm, şi acum s-a revenit la înălţimea prevăzută de lege, nu înseamnă că lucrările au dus la pierderea de vieţi omeneşti. Că dacă erau vinovaţi cei care au lucrat acolo pentru atâtea victime, ca să nu număr morţii, se ducea cineva la puşcărie sau măcar era trimis în judecată. Nu e cazul de aşa ceva.

Ştefan Pălărie: Dar vedeţi că acum am ajuns la o soluţie, acea soluţie cu lanţuri de sus în jos, care să poată să facă zgomot, să oprească...

Răzvan Zamfir: Dacă e multă lume proastă care nu ştie să citească un indicator, dacă sunt oameni proşti, e pentru proşti. Mă mir că nu trebuie să îi întrebe pe fiecare. Ştiţi ce maşină conduceţi? Credeam că sunt într-un Tico. Nu, sunteţi într-un camion. I-am văzut şi eu pe proşti. Sunt foarte mulţi din Turcia care nu respectă niciun fel de regulă de circulaţie şi nici nu sunt aplicate sancţiuni pentru că ele n-ar putea niciodată fi colectate pentru ei. Ăia circulă cu tirurile lor fără niciun fel de jenă. În Capitală e ilegal şi asta.

Ştefan Pălărie: Revenind la tema cu planşeul, eu am o întrebare retorică. Oare de ce s-a răzgândit domnul Băluţă peste noapte? Pentru că acum o săptămână a anunţat bosumflat că renunţă la reabilitarea planşeului. Sunt declaraţii publice pe care le-aţi verificat, cu siguranţă.

Răzvan Zamfir: Asta este o întrebare pertinentă la care o să rog pe domnul Cozma... În măsură în care poate să formuleze un răspuns, să răspundă. De ce s-a răzgândit domnul Băluţă?

Felix Cozma (PSD): Nu am vrut să-l întrerup pe domnul Pălărie... dar prezintă nişte fapte care nu sunt reale. În realitate, terenul de acolo, în momentul de faţă, în cartea funciară, din documentele prezentate de către Primăria Sectorului 4, este pe Apele Române, adică a Ministerului Mediului. De unde autorizaţiile? Eu înţeleg tot din ce s-a prezentat, că eu nu am acces la documente, că există pentru a fi demarate lucrările. Şi ca atare, probabil... cine trebuia să dea autorizaţia de construcţie este Sectorul 3, că este în raza lor. Eu asta am înţeles.

Răzvan Zamfir: Asta cu Sectorul 3, nu prea o cred.

Felix Cozma: Că încercăm să ne legăm de palmieri, de lanţurile, de la intrarea în faţă şi aşa mai departe, astea sunt chestiuni pur electorale care, din păcate, aici nu-şi mai au...

Radu Buzăianu: Păi, dar nu candidează domnul Nicuşor Dan. Nu candidează nici domnul Băluţă.

Felix Cozma: Pierd bucureştenii. Eu nu sunt bucureştean, dar circul şi eu pe acolo, merg către instituţie dimineaţa. Credeţi-mă că nu e, cum să spun, o stare de confort să te gândeşti că putem păţi ce s-a întâmplat în Sectorul 6, care, sigur, a fost un accident izolat. Că nu suntem acum nebuni să acuzăm din orice pe oricine. Dar trebuie să ne gândim că, sub forma aceasta de conflict pe care o declanşează Nicuşor Dan, bucureştenii n-au de câştigat. Eu ştiu că e o bătălie electorală. Fiecare citează cum poate. Dar aici nu mai e vorba de politică, e vorba de siguranţă oamenilor.

Radu Buzăianu: E vorba de un miliard.

Răzvan Zamfir: Şi în al treilea rând vreau să-i dăm cuvântul şi domnului Kocsis, care e un pic în, cum să spun, mai... pe o poziţie mai degrabă neutră în această speţă, deşi, sigur, reprezentanţii Forţei Dreptei sunt consilieri din majoritatea lui Nicuşor.

Alexandru Kocsis (Forţa Dreptei): Da, dar o să vă spun obiectiv. Exact ce aţi spus dumneavoastră mai devreme. E vorba de un miliard. Eu cred că domnul primar Băluţă salivează la această sumă de aproape un miliard pe care o dă Guvernul prin programul Anghel Saligny.

Ideea e următoarea. Vrea să acceseze banii ăia cât mai repede şi pentru asta are nevoie să înceapă lucrările. Nu e o problemă să înceapă lucrările şi nu e o problemă să se facă această renovare, această consolidare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ignore avizele pe care trebuie să le obţii de la administraţia străzilor, de la Apele Române, pentru că pe sub acel planşeu trece râul Dâmboviţa. Pentru că pe sub râul Dâmboviţa avem cele două staţii de metrou, Piaţa Unirii 1, Piaţa Unirii 2. Pe deasupra trece pasajul Unirii.

Deci ai nevoie de avize la administraţia străzilor. Mai ai nevoie de avize la Termoenergetica, pentru că ai conducte. Ai nevoie de avize de la Veolia, fosta Apanova, ai nevoie de avize de la Distrigaz. Adică acolo sunt nişte lucrări complexe şi tu poţi să le faci aşa, în baza unei autorizaţii de construire dată de Sectorul 3, când tu în urmă cu câteva săptămâni o cereai de la Primăria Capitalei şi erai supărat că n-ai obţinut-o.

Răzvan Zamfir: Suntem pe un teren care este în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti, a afirmat domnul primar general. După cum aţi văzut, vineri, extrasul de carte funciară a arătat clar, ferm, că toată suprafaţa de care vorbim se găseşte în proprietatea Ministerului Mediului prin Apele Române.

Alexandru Kocsis: De ce a cerut domnul Băluţă iniţial autorizaţie de construire în regim de urgenţă de la Primăria Capitalei dacă era în proprietatea Apelor Române?

Răzvan Zamfir: Domnule Cozma, dacă nu are nevoie de Primăria Generală, de ce a cerut?

Felix Cozma: Nu cred că autorizaţia de construcţie a fost cerută. Nu ştiu să vă spun acest lucru. Dar câte alte autorizaţii pe care le-aţi pomenit dumneavoastră, care vin în completarea, sau mă rog, pentru a fi eliberată autorizaţia de construcţie - aţi pomenit de Distrigaz, metrou şi aşa mai departe - ţin şi de Primăria Capitalei. Oricum, repet încă o dată, noi încercăm să vindem acest pont că cineva ar face ochi dulci la banii de la Ministerul Dezvoltării, de parcă i-ar lua să-i ducă acasă, lucrările acestea trebuie făcute.

Răzvan Zamfir: Haideţi că la un proiect de aproape un miliard de lei nu putem să nu luăm în calcul şi varianta că mai sunt firme acolo care vor să ciugulească. Poate să aveţi firme căpuşă, care vor să se îmbogăţească.

Felix Cozma: Da, dar asta chiar nu trebuie să fie problema noastră. Ceea ce ştiu este că oricare trebuie să-i caute dacă există aceste lucruri. Dacă plecăm pe ideea că cineva vrea să ducă din banii ăia acasă, este total greşit.

Răzvan Zamfir: Nu plecăm pe ideea asta. Dar nu putem nici ignora dimensiunea financiară, miza financiară a speţei.

Radu Buzăianu: Domnule Felix, vă întreb aşa de curiozitate. Aţi remarcat că instituţiile statului pe care le invocaţi, procurorii, DNA-ul, lucruri de genul acesta, lucruri grave, serioase, nu se ocupă decât de partea cealaltă? Niciodată de partea din care faceţi dumneavoastră parte. Adică n-aţi remarcat ca o curiozitate aşa?

Felix Cozma: Asta e o acuză interesantă, cel puţin având în vedere că, din păcate, cam în toate partidele s-au găsit persoane care au încălcat legea. Şi dvs. aţi prezentat o grămadă de situaţii.

Radu Buzăianu: Cine, dom'le? De la PSD? Eu vă dau o listă pe care puteţi să o vedeţi. Eu vă spun o constatare... Deci, practic, unul dintre partidele care guvernează România în acest moment nu mai are probleme cu corupţia. Asta ne comunică DNA-ul: Bă, vedeţi că ăştia de la PSD nu mai fură. Atenţie! Acum încep să fure la USR, la PNL...

Felix Cozma: Ce vină avem noi că pe listele USR sau PNL sunt persoane cu probleme penale?

Răzvan Zamfir: Domnule Pălărie, cum anume funcţionează ţara asta când uitaţi, pur şi simplu, avem puncte de vedere diferite pe lucruri care ar trebui să fie ultra clare, iar Poliţia Română a rămas în pronunţare. Deci Poliţia Română a zis că se mai documentează, mai dă un search pe Google, sună un avocat.

Ştefan Pălărie (USR): Adevărul este că e o speţă complicată şi vreau să o explic puţin, poate pentru telespectatorii care nu înţeleg, cum să spunem aşa, complexitatea din spate. Noi avem o capitală a ţării care e împărţită aşa, ca feliile de pizza, da? Se întâlnesc undeva la Universitate, rând pe rând, vârfurile de la fiecare felie, de la fiecare sector. Dar, indiferent cum apare acest tip de teren, mai avem nişte atribuţii trecute cât se poate ... în codul administrativ. Parcurile, de exemplu, cu puţine excepţii, când sunt trecute sau sunt delegate în administrarea primăriei de sector, parcurile din Bucureşti sunt în administrarea Primăriei Capitalei.

Or, astăzi, când a fost mărul discordiei, împingerile acelea, dacă mai ţineţi minte, pe nişte garduri care au fost construite de către domnul Nicuşor Dan, îi susţin teoria că au fost instalate ilegal pe o bucată de teren aflată în administrarea primăriei. Alea nu au fost puse pe ape...

Domnule Cozma, eu ştiu ce spune legea Apelor Române cu cei 50 de metri faţă de luciul de apă, dar aici... peste apa Dâmboviţei, care este trecută pe dedesubt, prin conductă, deasupra ai un parc care este în administrarea ALPAB. Având în vedere că discutăm despre o zonă din Bucureşti cu atât de multe, dacă doriţi, niveluri. Aproape la fiecare nivel e posibil să ai alte instituţii care...

Dacă Apele Române au un protocol cu Primăria Sectorului 3 pentru lucrări în subteran, şi ascultaţi-mă bine ce spun, fără să afecteze proprietatea Primăriei Capitalei, nu există obiecţii. Suntem de acord. Dar dacă autorizaţia prevede şi lucrări de suprafaţă şi vă readuc aminte că aceste garduri au fost puse unde? La suprafaţă. Exact pe porţiunea de parc. Parcul Unirii. Atunci discutăm despre necesitatea unui acord al Primăriei Capitalei şi Primăria Capitalei probabil că va merge în instanţă pentru că este ca şi când vine vecinul şi vrea să-şi facă o lucrare de amenajare pe terenul tău.

Răzvan Zamfir: ... Deci deasupra este autorizaţie de la Primăria Generală. Asta spune domnul Pălărie. Dar, domnule Pălărie, dacă lucrurile sunt atât de clare, poliţiştii ăia veniţi astăzi la apelul celor de la Sectorul 4. Că Poliţia locală sună la 112 când are ceva de rezolvat...

Ştefan Pălărie: Am făcut şi eu o postare pe tema asta şi majoritatea urmăritorilor spuneau, domnule, poliţiile locale sunt de foarte multe ori formate din foşti...

Răzvan Zamfir: Poliţiile locale sunt degeaba, credeam că spuneţi... Şapte instituţii parazite ale statului român de o inutilitate cronică, nu fac absolut nimic. Ce s-a întâmplat aici putea fi rezolvat cu o firmă de pază care ar fi chemat 112 cu la fel de mult talent cu cât îl cheamă Poliţia locală.

Ce face Poliţia locală în Bucureşti? La ce e bună Poliţia locală? O mare consumatoare de resurse care apelează Poliţia Română când are un litigiu. Dar mă rog, trecem peste asta, asta e subiect pentru o altă dezbatere. Dar vreau să ştiu, Poliţia Română când a venit, de ce n-a rezolvat problema? Domnule Pălărie, că lucrurile ziceaţi că sunt foarte clare. Le-a prezentat Nicuşor Dan şi ce s-a întâmplat? Nu s-a întâmplat nimic.

Ştefan Pălărie: Probabil că poliţia, evident, are, conform Constituţiei şi conform Codului Administrativ, nişte atribuţii. Trebuie să intervină pentru apărarea proprietăţii private sau publice, în mod evident. Dacă cineva vandalizează o clădire publică, Poliţia locală, Poliţia Capitalei şi Poliţia României asta trebuie să facă, să oprească. Or, în această privinţă, probabil că au fost efectiv depăşiţi de situaţie. Erau două părţi aflate într-un litigiu, fiecare spunând că are dreptate şi aducând ca dovadă un set de documente. Probabil că s-au uitat pe acele documente, s-au scărpinat în cap şi au zis... mai analizăm.

Radu Buzăianu: Tot pentru dumneavoastră aş avea o întrebare, că mi se pare concludent: dacă, Doamne fereşte, se întâmplă mâine o nenorocire, o tragedie la Piaţa Unirii cu acest planşeu, nu ştiu dacă se poate întâmpla, nu-mi dau seama, n-am această evaluare, dar dacă se întâmplă, cine-i de vină? Că atunci o să vedeţi cum vinovăţia sau competenţele vor aparţine persoanelor diferite.

Cine vi se pare că va fi de vină dacă se întâmplă ceva la Piaţa Unirii? Va fi domnul Nicuşor Dan de vină? Dacă dânsul aici zice că, domnule, e de competenţa sa, instituţiile sale... va fi domnul Nicuşor Dan de vină? Sau vor fi de vină cei de la Apele Române, cei de la, nu ştiu, poate domnul Băluţă, poate domnul Negoiţă?

Ştefan Pălărie: Evident că, în calitate de senator de Bucureşti, nu-mi doresc vreodată să explic orice formă de tragedie. Dar vreau să explic puţin cum funcţionează asta cu avizele. Avizele nu sunt doar o hârtie pe o pagină care se dă, domnule, dă drumul la lucrare, e liber la construcţie sau la reconsolidare. Da. Avizele au nişte responsabilităţi tehnice în spate. Ele vin cu fişe întregi de observaţii.

Pot să-ţi spună, da, ai voie să faci lucrarea, dar în aceste condiţii, trebuie să te încadrezi în nişte termene, trebuie să te încadrezi în nişte măsurători, sunt nişte riscuri. Şi atunci, e nevoie să parcurgi etapa respectivă. Şi credeţi-mă, sunt ultima persoană, mai ales că de la USR doresc reforme rapide şi soluţii cât se poate de prompte, care să fie un apărător al birocraţiei, a ceea ce înseamnă amânare şi birocraţie... Dar în ceea ce priveşte această situaţie, ai nevoie să parcurgi etapele procedurale.

Răzvan Zamfir: Am înţeles. Nu s-a lămurit Poliţia Naţională care-i treaba, nu o să lămurim nici noi în această ediţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor