Scandalul Black Cube. Israelienilor li s-a spus că acţionează ca o celulă SRI, cu girul lui Hellvig şi Iohannis

Scandalul Black Cube ia o nouă amploare. Directorul israelian al agenţiei susţine că i s-a comunicat că spionarea şefei DNA este susţinută de Hellvig şi chiar şi de preşedintele Iohannis.
Eduard Hellvig, noul director SRI
Eduard Hellvig, noul director SRI (Epoch Times România)

Într-o depoziţie dată pe 27 iunie a.c., în faţa unei comisii rogatorii, Dan Zorella, directorul general al Black Cube a susţinut că un fost ofiţeri SRI - Dan Dragomir - i-a comunicat că operaţiunea de spionare a Laurei Codruţa Kovesi ar fi fost declanşată cu girul şefului SRI, Eduard Hellvig şi că ar fi susţinută de Iohannis.

Potrivit evz.ro, care susţine că a aflat întreaga poveste dintr-un document de interogare a lui Zorella, aflat acum în dosarul de la DIICOT, directorul Black Cube şi-a început relatarea afirmând că, în ianuarie 2016, a fost abordat de un conaţional care i-a vorbit de un român, Daniel Dragomir, fost şef în serviciul de informaţii românesc, care avea o problemă importantă de cercetat în România, respectiv suspiciuni de corupţie faţă de şefa DNA, scrie evz.ro.

Ajuns în România, Zorella, însoţit de Uri Levi, care lucrase aproape de Meir Dagan, fostul şef al Mossad din perioada 2002- 2011, s-a întâlnit cu Dragomir care le-a vorbit despre o „problemă naţională, extrem de importantă pentru România” şi le-a povestit lucruri şi greşeli din istoria Laurei Kovesi, dar şi din cea a lui Florian Coldea, fostul său coleg cu care a acţionat în 2005 pentru eliberarea ziariştilor răpiţi în Irak. Cerinţa lui Dragomir a fost ca Black Cube să adune material informativ despre Kovesi, dar să evite să-l contacteze în vreun fel pe Coldea, numărul 2 în SRI şi prieten apropiat al şefei DNA

Zorella a mai relatat că Daniel Dragomir i-a convins că are încă legături strânse cu SRI, cu agenţi americani cu care cooperase de-a lungul timpului şi că e susţinut în demersul său de şeful SRI, Eduard Hellvig, ba chiar a lăsat să se înţeleagă că şi de preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, Dragomir le-a mai spus israelienilor că a obţinut aprobare de la SRI că agenţii Black Cube să lucreze ca „o celulă” a SRI în România. Discuţia între Zorella, Uri Levi şi Dragomir a fost înregistrată şi se află acum la DIICOT.

Dan Zorella le-a mai dezvăluit procurorilor de la DIICOT că Dragomir le trasaseră sarcini în scris şi că aveau în lucru declaraţiile de avere ale Laurei Kovesi, care nu ar fi corecte, suspiciuni de răzbunare faţă de Alina Bica, fostă şefă a DIICOT, posibilă mită luată de tatăl lui Kovesi în numele fiicei, posibile conturi bancare în Elveţia şi Cipru, precum şi alte suspiciuni. Zorella a negat categoric că oamenii lui i-au spart mailul de serviciu al Laurei Kovesi.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că Daniel Dragomir este unul dintre "clienţii" DNA. Potrivit Hotnews, în ianuarie 2015, Dragomir a fost acuzat că ar fi primit, prin intermediul soţiei sale, peste două milioane de lei mită de la administratorul unei firme, pentru a interveni la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA. În urma declanşării cercetărilor, Dragomir a fost dat afară din SRI.

Mai merită menţionat că recent, după ce site-ul stiripesurse.ro a publicat un document, neatribuit şi fără niciun antet sau element de identificare, în care o persoană susţine că Meir Dagan - fost director al Mossad - l-ar fi informat că agenţii israelieni Black Cube vor acţiona în România "ca o celulă a SRI", Iohannis a respins ferm orice fel de implicare a Preşedenţiei şi a SRI în scandalul de spionaj Black Cube.