Scandal la TV: "Suntem pe locul 1 la sărăcie în muncă în toată Europa. Avem 5 milioane de români care au plecat"

Marcel Ciolacu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.07.2024

Cresc sau nu taxele anul viitor după alegeri? Cei din PSD şi PNL promit că nu, dar opoziţia spune că mai mult ca sigur vor băga din nou mâinile în buzunarele românilor pentru a acoperi deficitul bugetar uriaş, din moment ce coaliţia de guvernare nu pare să ia niciodată în calcul să taie cheltuielile risipitoare ale statului. O dezbatere în acest sens a avut loc la postul B1 TV.

Jurnalist: Să ne uităm un pic şi la economie, pentru că se tot înmulţesc speculaţiile că nu o să putem în 2025 fără să creştem taxele. Nu noi, Guvernul. Că nu o să mai aibă bani, că deficitul se tot adânceşte, că nu se colectează pe măsura aşteptărilor, cu tot cu e-TVA, e-transport şi alte e-uri, împotriva cărora am văzut că şi contabilii şi mediul de afaceri protestează, spunând că sunt măsuri insuficient implementate, insuficient explicate şi aşa mai departe. Şi atunci apar speculaţiile că o să crească fie cota unică, fie se va transforma în impozit progresiv, fie va creşte TVA-ul. Ce răspuns are prim-ministrul Ciolacu?

Ce spunea recent Marcel Ciolacu: Când am preluat funcţia de prim-ministru al României, toată lumea, toţi analiştii şi toţi experţii, inclusiv Comisia, mi-au cerut să măresc TVA, lucru care era foarte uşor de implementat, dar foarte incorect. Pentru că în acel moment, de fapt, puneai o taxă neţinând cont de cât anume câştigi. O taxă egală pentru toată lumea, şi pentru cei care câştigă foarte puţin, dar mai ales pentru cei care câştigă foarte mult. Era total incorect.

Mai mult, aduceţi-vă aminte, când am luat mandatul de prim-ministru, valoarea inflaţiei din acel moment era cu două cifre. Dacă domnul preşedinte Iohannis ajunge prim-ministru, sunt ferm convins că are un plan al dânsului. Ţinând cont că este un om de dreapta, poate dânsul măreşte TVA-ul. Dar cred că reprezentarea PSD din Parlament va fi suficient de mare ca să nu se întâmple acest lucru.

Jurnalist: Da, cu toate ironiile domnului Ciolacu despre un posibil mandat de premier pe care şi l-ar dori Klaus Iohannis după ce nu o să mai fie preşedinte, domnule Bîlcea, totuşi discuţia e una foarte serioasă pe fond. Şi anume, în ce măsură vedeţi schimbându-se regimul fiscal în România de la anul? Hai să începem cu cota unică la care PNL-ul ţine foarte mult şi despre care zice că mereu a blocat tentativele PSD-ului de a umbla acolo. Va mai fi posibil?

Sergiu Bîlcea (PNL): Domnul Ciolacu, văd că nu are răspunsuri la el, intră într-o zonă politică. Cred că ar fi trebuit să răspundă cu totul si cu totul într-un alt mod. Bineînţeles că a prezentat un scenariu SF, uitând că îşi doreşte impozitul progresiv şi că PNL, prin lege, a impus ca taxele să nu crească, i-am atras atenţia la acest lucru. Eu sper ca anul viitor, odată cu implementarea proiectelor europene, România să aibă o creştere economică sănătoasă.

Domnul Ciolacu, cu marele discurs legat de scăderea cheltuielilor statului, să vină cu ceva concret, pentru că aşteptăm deja de ceva vreme ca domnul Ciolacu să vină cu un plan de restructurare, la care a spus că lucrează cam de un an şi jumătate, la fel cum s-a întâmplat şi cu alte subiecte.

E adevărat că trebuie să existe o colaborare cu toate celelalte ministere, dar dacă prim-ministrul nu vine cu un proiect sau nu are curajul să-l facă, este o altă discuţie. Eu sper că anul viitor singurele taxe care vor creşte vor fi taxele locale, care vor creşte cu inflaţia aferentă anului 2023.

Jurnalist: Păi era deja prorogată măsura asta, dacă nu mă înşel, trebuia să crească de anul ăsta, nu?

Sergiu Bîlcea: Nu, au crescut taxele, taxele locale întotdeauna la nivelul...

Jurnalist: Păi nu, staţi, nu era o cerinţă? Parcă o aveam în PNRR sau ceva de genul ăsta, nu?

Sergiu Bîlcea: Nu, nu ştiu să fie eliminată, poate că va fi eliminată dacă se va schimba modul de taxare, dar asta este o altă discuţie, pentru că de un an şi jumătate domnul Ciolacu ne tot explică cum va schimba modul de taxare, dar nu vine cu nicio propunere clară. Repet, domnul Ciolacu trebuie să aibă grijă cum gestionează acest an din punct de vedere fiscal şi mai mult văd că a intrat într-o campanie electorală.

La începutul emisiunii discutam de faptul că domnul Ciolacu nu îşi doreşte să fie candidat, dar ce să vezi, dacă este întrebat de o problemă organizatorică, o problemă economică, automat găseşte un răspuns politic în care îl introduce şi pe preşedintele Iohannis, cumva inducând în eroare publicul şi considerând că există alte discuţii sau alte dorinţe ale domnului Iohannis, ceea ce este total incorect din partea domnului Ciolacu şi nu este prima oară când joacă incorect în această alianţă.

Jurnalist: Bun, uite, mă uit acum că îmi aminteam corect, totuşi, impozitele astea pe proprietate cresc din 2025, e legea de aprobare a ordonanţei 16/2022.

Claudiu Năsui (USR): Ştiţi ce este ordonanţa 16/2022? Este o ordonanţă dată de ce guvern? De Guvernul Ciucă. Aia a fost prima oară din lanţul de trei mari creşteri de taxe când au crescut taxele în România.

Jurnalist: Trebuia actualizată cu grile notariale şi s-a prorogat pentru 2025 că 2024 nu convenea, era an electoral.

Claudiu Năsui: E o problemă tehnică. Eu vă zic în felul următor. Ei, înainte de această Ordonanţă 16, au promis, şi domnul Ciolacu şi domnul Ciucă, faptul că nu cresc taxele, după care a venit o ordonanţă. Deci o ordonanţă pe care aţi citat-o dumneavoastră în secunda aceasta. Oamenii aceştia, şi când mă refer la oamenii aceştia mă refer acum la domnul Ciolacu în mod special, nici măcar nu înţeleg care este soluţia.

Deci el prezenta, dacă l-aţi ascultat, soluţia de stânga ca fiind creştem alte taxe decât TVA, soluţia de dreapta pe care o atribuia el domnului Ciucă sau domnului Iohannis, nu ştiu căruia dintre ei, că ei ar creşte TVA. Deci soluţia este tot timpul o creştere de taxe, pentru că oamenii aceştia aşa gândesc. Ei nu se gândesc niciodată cum să taie cheltuieli.

Jurnalist: El încerca să se delimiteze de chestia asta. Acum întrebarea e, dar ce creşti? Vei creşte altceva?

Claudiu Năsui: Păi da, asta este problema. Pentru că el se gândeşte că diferenţa între stânga şi dreapta este că unii cresc o taxă, alţii cresc altă taxă. De fapt, diferenţa între stânga şi dreapta este că stânga creşte taxe, dreapta taie cheltuieli. Ce are nevoie România acum nu este de taxe suplimentare, în niciun caz pe TVA, care într-adevăr este un impozit regresiv. Nu ştia domnul Ciolacu cuvântul, dar i-l spunem noi.

România are nevoie să îşi taie cheltuielile care au crescut extraordinar de mult în ultimii ani, cu nişte cheltuieli risipitoare, absolut incredibile, pe care presa a tot pus reflectorul şi foarte bine că l-a pus. Are nevoie să taie acele cheltuieli şi să taie taxe.

România este acum pe locul 1 în Europa la taxarea muncii pe salariile mici. Nimeni nu ne bate la taxarea salariilor mici în toată Europa. La salariul mediu suntem pe locul 8. Şi, în acelaşi timp, avem români care pleacă, avem 5 milioane de români care au plecat să muncească în alte ţări, şi suntem pe locul 1 la sărăcie în muncă în toată Europa. Ce e sărăcia în muncă? Este sărăcia aceea care, deşi munceşti, tot eşti sărac. De ce? Din cauza taxelor.

Jurnalist: Lăsăm la o parte chestia asta. Domnule senator Bodog, mai ai şi oameni care nu muncesc din diverse motive şi nu neapărat pentru că nu îşi găsesc de lucru. Şi asta e o constatare a statisticii acum, că sunt câteva sute de mii de persoane apte care nu participă. Şi atunci, întrebarea este: e inevitabilă o creştere de taxe, într-un fel sau altul, la anul, ca să aduni bani la buget cu deficitul ăsta?

Florin Bodog (PSD): Din tot ceea ce am discutat până în momentul de faţă şi din tot ceea ce a fost ca declaraţie publică, a reieşit faptul că nu creştem taxele. Şi nu o să le creştem. Indiferent de ceea ce există ca problemă colaterală sau ca problemă determinantă a unei anumite situaţii, nu aceasta va fi soluţia, să creştem taxele. Cu siguranţă, aşa va fi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor