Scandal in mediul financiar: Moartea unui manager de top al gigantului de asigurări Zurich, urmată de demisia rapidă a şefului său
alte articole
Un manager de top al unui gigant financiar găsit mort şi demisia şefului acestuia la numai trei zile după eveniment, sunt două elemente suficiente pentru izbucnirea unui scandal. Dacă la acest lucru se adaugă discuţiile dintre cei doi, acuzaţiile aduse inainte de moarte de presupusul sinucigaş privind conturile unuia dintre principalele grupuri de asigurări din lume, poveste care de câteva zile agită mediul financiar elveţian, situaţia riscă să devină foarte sensibilă. Şi asta în primul rând datorită personajelor implicate: Pierre Wauthier, care până lunea trecută era un director financiar respectat de la Zurich Insurance Group, cu mai mult de 60.000 de angajaţi în 170 de ţări .
Şeful lui a fost Josef Ackermann, un puternic bancher, care timp de zece ani a fost în conducerea de la Deutsche Bank, înainte de a deveni, cu un an în urmă, preşedintele de la Zürich. Luni, când Wauthier a fost găsit mort în locuinţa sa din Zug, un orăşel din apropiere de Zurich, poliţia a declarat rapid că cel mai probabil trebuie să se ia în considerare ipoteza sinuciderii şi nimic mai mult, ''din respect pentru familie". Dar joi vine surpriza: Ackermann se retrage din funcţia de preşedinte, deoarece bănuieşte că familia lui Wauthier îl consideră într-un fel responsabil de aceast eveniment. Şi în ciuda faptului că nu are nimic să-şi reproşeze, această umbră nu i-ar permite să îşi desfăşoare activitatea în pace.
Sfârşit de poveste? Nu, nu încă. Pentru că vineri dimineaţă, Zürich a convocat investitorii şi analiştii pentru a încerca să explice că acest cutremur la nivel inalt, nu va afecta compania. Şi chiar acolo, Tom de Swaan, care a preluat temporar locul lui Ackermann, „scapă” informaţia că, de fapt, managerul a lăsat o scrisoare de sinucidere în care explică motivele pentru acţiunea sa. Şi în scrisoare se vorbeşte direct de Ackermann şi confruntarea cu el. Zurich anunţă, de asemenea, că va declanşa o anchetă internă, pentru a stabili dacă fostul preşedinte a exercitat „presiuni nejustificate" asupra lui Wauthier, împingându-l până la sinucidere.
Dar este ceva care nu se potriveşte. Ackermann are o reputaţie de dur, este adevărat. Nu devii unul dintre cei mai importanţi bancheri din lume, dacă nu eşti un pic rău şi uneori chiar lipsit de scrupule. Un fost angajat al său a declarat că, de când colaborează cu el, nu l-a văzut vreodată pierzându-şi cumpătul. Dar se pare că în acelaşi timp, acesta ştia foarte bine cum să umilească pe cineva în timpul unei întâlniri importante, fără a pierde tonul de „cool". Pe de altă parte, Wauthier nu era un începător, un angajat nou fragil emoţional, o pradă uşoară pentru şeful său. Lucra pentru Zürich de 17 ani. El a lucrat, de asemenea, în JP Morgan şi KPMG, după ce a studiat la Sorbona şi a trecut şi prin Ministerul de Externe francez. Deci, acestei poveşti încă îi lipseşte ceva.
Foarte probabil, piesa care lipseşte este aceea pe care a pus-o ieri un funcţionar anonim de la Zurich AP. Pare că între cei doi conflictul a izbucnit pentru probleme strict profesionale, referitoare la prezentarea conturilor din Zürich. În conformitate cu această reconstrucţie, în scrisoarea de adio, Wauthier spune că nu este de acord cu Ackermann pe probleme extrem de sensibile, cum ar fi modul de a „prezenta" conturile grupului. Şi Ackermann, raportează acelaşi funcţionar anonim, l-ar fi acuzat pe Wauthier că doreşte să reducă unele dintre aspectele negative ale conturilor de la Zürich.
Compania s-a grăbit să explice faptul că sunt valide şi certificate conturile din prima jumătate de an. Dar episodul aruncă o umbră mult mai mare şi întunecată, decât „simpla” moarte a unui manager.