Sarkozy ordonă guvernului să prezinte o nouă lege privind genocidul armean
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a ordonat guvernului său să traseze o nouă lege prin care să pedepsească negarea genocidului armean, după ce Consiliul Constituţional a respins varianta precedentă.
"Preşedintele republicii consideră că negarea (genocidului - n.r.) este intolerabilă şi, în consecinţă, trebuie pedepsită. El i-a cerut guvernului să pregătească un nou proiect care să ia calcul decizia Consiliului Constituţional", a scris Sarkozy într-un comunicat.
Consiliul Constituţional a decis că legea precedentă, sprijinită de Sarkozy, încalcă libertatea de exprimare. Turcia a salutat decizia, în condiţiile în care norma tensionase relaţiile dintre cele două ţări.
Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a anunţat că guvernul se va întâlni pentru a analiza posibilitatea de relansare a contactelor economice, politice şi militare cu Franţa, îngheţate după ce Parlamentul francez a adoptat legea genocidului armean, în 23 ianuarie.
În decizia sa, Consiliul Constituţional a decis că "prin pedepsirea oricui contestă existenţa (...) crimelor pe care aleşii le-au recunoscut sau calificat astfel, aleşii au comis un atac neconstituţional vizând libertatea de exprimare".
Franţa recunoaşte deja crimele comise de turcii otomani vizând armenii ca genocid, dar legea aprobată de Parlament prevedea că oricine neagă acest lucru riscă un an de închisoare şi o amendă de până la 45.000 de euro.
Mai mult de 15 state au recunoscut uciderea a până la 1,5 milioane de armeni de către otomani. Turcia recunoaşte că sute de mii de armeni au murit, dar nu şi că a existat o politică sistematică de eliminare a lor.
În Franţa locuiesc 500.000 de etnici armeni.