Sarea de masă extinde spaţiul pe hard disk

Interiorul unui hard disk.
Interiorul unui hard disk. (pixabay.com)

Capacitatea de depozitare a hard disk-ului computerului poate creşte cu 600 la sută, cu ajutorul sării fine obişnuite.

Oameni de ştiinţă din Singapore au cercetat sarea fină pentru a dezvolta un tipar nou care să permită hard disk-ului (HDD) să stocheze 3,3 terabiţi de date pe 4 cm pătraţi, de şase ori mai mult decât modelele prezente.

HDD-urile convenţionale stochează informaţii folosind boabe magnetice în miniatură distribuite aleatoriu, mai multe zeci de boabe reprezentând 1 bit de date. Densitatea mare de stocare a noii metode este realizată prin structurarea boabelor în insule mici, fiecare insulă reprezentând 1 bit.

"E ca şi cum v-aţi împacheta hainele în valiză atunci când călătoriţi. Cu cât le împachetaţi mai ordonat, cu atât puteţi transporta mai multe", a declarat Agenţia pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Cercetare din Singapore (ASTAR), într-un comunicat de presă.

Până în prezent, structurarea biţilor nu a fost posibilă pentru că structurile de biţi nu sunt vizibile în mod clar atunci când sunt imprimate pe film. Cu toate acestea, structuri nanoscopice pot fi distinse clar după adăugarea unei soluţii de clorură de sodiu (sare fină), dezvoltată de Joel Yang de la Institutul de Cercetare şi Inginerie a Materialelor (IMRE).

"Ea poate oferi un contrast foarte mare", a declarat Yang pentru AFP. "Avem acum posibilitatea de a vedea liniile fine, care în mod normal sunt înceţoşate."

"În caz contrar, puteţi încerca oricât să structuraţi aceşti biţi foarte îndeaproape dar ei vor fi doar pete gigantice înceţoşate."

Yang prezice că industria va adopta noul procesul de structurare a biţilor până în 2016, atunci când tehnicile actuale de fabricare îşi vor atinge limita.

Cercetătorii investighează modul în care pot creşte şi mai mult capacitatea de stocare a HDD-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură