Săraci şi plini de datorii, românii cred că ţara merge într-o direcţie bună

.
. (Epoch Times România)

În jur de 39% dintre români se plâng că banii abia ajung de la o lună la alta, iar pentru 16% dintre ei veniturile nu ajung nici măcar pentru strictul necesar, relevă un sondaj IRES. Cu toate acestea, unul din doi români consideră că România merge într-o direcţie bună.

Astfel, 67 - 68% dintre români cred că în noul an vom avea parte de creştere economică şi că investiţiile străine se vor majora, însă doar 43% dintre participanţii la sondaj consideră că şi veniturile lor vor creşte.

Pe de altă parte, 54% dintre respondenţi cred că vor fi nevoiţi să facă sacrificii financiare în 2015. Dintre aceştia, 82% cred că anul viitor vor fi obligaţi să renunţe la a mai cumpăra anumite bunuri, 36% consideră că vor renunţa să se deplaseze cu maşina proprie, 32% declară că vor apela la împrumuturi, 24% cred că fi obligaţi să-şi vând din bunuri, iar 4% din cei intervievaţi declară că vor fi nevoiţi să îşi vândă locuinţa în acest an.

Totodată, 41% din participanţii la studiu au declarat că au cel puţin o datorie neplătită.

În ceea ce priveşte suma necesară unui trai civilizat, unul din doi români consideră că venitul minim lunar pentru o viaţă decentă este 2.000 de lei.

În ceea ce priveşte politica, 61% din cei intervievaţi cred că va exista o bună colaborare între preşedinte şi premier. Totuşi, doar 46% dintre participanţii la sondaj cred că PSD-ul, care se luptă să scape de eticheta de partid corupt şi comunist, se va reforma în noul an.

Românii nu cred nici în alegeri anticipate prea mult, doar 43% fiind de părere că acest scenariu este posibil.

De asemenea, doar 44% dintre români s-au declarat încrezători că vom întra în spaţiul Schengen şi doar 29% cred că în 2015 se vor ridica vizele pentru America.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 19-20 decembrie, pe un eşantion de 1.131 persoane şi are o marjă de eroare de /- 2,9%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne