Sănătatea noastră cea de toate zilele. CNAS nu are suficienţi bani până la finalul anului

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu are bani suficienţi până la finalul anului, însă are promisiunea, din partea decidenţilor, că instituţia „va fi susţinută” pentru a putea merge mai departe, a declarat, vineri, preşedintele CNAS, Valeria Herdea.
Declaraţiile ei vin în condiţiile în care anul trecut, bugetul CNAS s-a terminat în perioada august-septembrie, fiind apoi cârpit periodic din Fondul de rezervă al Guvernului, însă cu sume insuficiente, scrie HotNews.
„Mi-aş dori să pot să spun că da, am bani pentru tot până la sfârşitul anului. Dar nu am suficienţi bani. Am bani foarte drămuiţi. Dar asta nu înseamnă că nu avem promisiunea că vom fi susţinuţi şi că vom putea merge înainte”, spune Valeria Herdea.
Potrivit preşedintelui CNAS, mulţi români ajung la medic în stadii târzii de boală, ceea ce presupune costuri mai mari de tratament.
Dacă situaţia de anul trecut se va repeta, lipsa de fonduri de la CNAS s-ar răsfrânge în lanţ în întreg sistemul de sănătate: CNAS ar acumula, practic, datorii către toţi furnizorii de servicii medicale şi de medicamente – spitale, cabinete medicale (medicină de familie ambulatoriu), laboratoare de analize şi farmacii.
La începutul acestui an, multe spitale erau în pragul colapsului, după ce banii de la CNAS au avut întârzieri de luni de zile, în a doua parte a anului trecut: spitalele ajung, practic, să nu îşi mai permită plata furnizorilor de medicamente şi materiale sanitare, ajung să îşi trimită pacienţii să îşi cumpere singuri medicamente şi consumabile sau chiar să amâne operaţii care nu sunt urgente.
La rândul lor, farmaciile cărora Casa de Asigurări le plăteşte banii cu întârziere ajung să nu îşi mai poată plăti furnizorii şi să renunţe la eliberarea reţetelor compensate.
Şi laboratoarele de analize şi investigaţii imagistice ajung să mai ofere doar analize contra cost, dacă banii de la Casa de Asigurări întârzie cu lunile.
Articolul integral poate fi citit aici.