Sâmbătă începe o nouă ediţie a Turneului celor 6 naţiuni la rugby
alte articole
Turneul celor 6 naţiuni la rugby 2013 începe sâmbătă cu numeroase întrebări la are este greu de răspuns, între care cea mai importantă este, fără îndoială este cea legată de favoriţi, o echipă a Angliei seducătoare sau o Franţă într-un moment de auto-încredere vizibilă, în timp ce deţinătoarea titlului, Ţara Galilor, este în declin.
Cu o anumită doză de diplomaţie, managerul francezilor Philippe Saint-Andre a dat drept câştigătoare Anglia, care se află cu 2 ani şi jumătate înaintea "propriei" Cupe Mondiale, în plină reconstrucţie a unei noi echipe, după un Mondial-2011 ratat. Primul semn că drumul pe care a luat-o este cel bun l-a constituit superba victorie asupra Noii Zeelandez, pe Twickenham (38-21), în decembrie.
"Am simţit că ne îmbunătăţim jocul la fiecare meci-test din toamnă. Acţiunile ofensive prind formă, apărarea se aşează solid", subliniază căpitanul englez Chris Robshaw, care nu avea anul tecut, în aceeaşi perioadă, decât o singură selecţie. Pe lângă aceasta, băieţii lui Stuart Lancaster au în acest an şi avantajul calendarului, pentru că vor fi gazde de 3 ori (Scoţia, Franţa, Italia), faţă de doar 2 deplasări.
Cu Franţa lucrurile stau exact invers, cu 3 deplasări (Italia, Anglia şi Irlanda). Plecând de aici, francezii speră să capitalizeze pe baza promisiunilor dinamicii jocului începute în iunie în Argentina (o înfrângere, o victorie), concretizată apoi în noiembrie prin trei victorii, contra Australiei (33-6), Argentinei (39-22) şi Samoa (22-14). Totuşi, va trebui să facă faţă accidentărilor şi fluctuaţiilor de formă în rândul unor jucători foarte solicitaţi de Top 14, elita campionatului intern.
O mare necunoscută a Turneului este Ţara Galilor, strălucitoare anul trecut când şi-a creat drum spre al 11-lea Mare Şlem, dar în cădere liberă de atunci, 7 înfrângeri consecutive.
În ce o priveşte, Irlanda trebuie să se relanseze după un an 2012 amestecat (6 înfrângeri, un egal, 3 victorii). Simbolul acestei voinţe de schimbare: funcţia de căpitan a trecut de la emblematicul Brian O"Driscoll (120 selecţii), multă vreme accidentat anul trecut, la Jamie Heaslip. Totuşi, trebuie ţinut seama că selecţionata Trifoiului va fi privată de 3 dintre cei mai buni jucători ai săi, accidentaţi: linia a 2-a Paul O"Connell, linia a 3-a Stephen Ferris şi aripa Tommy Bowe.
Scoţia, lingura de lemn de anul trecut, începe un nou ciclu, sub conducerea antrenorului său interimar Scott Johnson, numit în locul lui Andy Robinson, în tulburarea creată de înfrângerea din noiembrie în faţa echipei din Tonga (21-15). Johnson a chemat o trupă de novici pentru această ediţie, având drept obiectiv să încurce favoriţii, începând de sâmbătă, cu Anglia.
În fine, Italia vrea să-i facă pe cei mari mai puţin confortabili în faţa ei, aşa cum a mai reuşit în ultimii ani. În noiembrie, Azzurri au provocat sudori reci Australiei, care a câştigat în cele din urmă, cu 22-19, după ce credea, la 22-6, că va face un galop de sănătate. Iar în Turneul 2012, Anglia a suferit din greu pentru a câştiga, cu 19-15, pe Stadio Olimpico.
Pe scurt, va fi vorba de o urmare a isprăvii realizate pe Flaminio, contra Franţei, în 2011 (22-21), astfel că viitorii adversari, francezii, pe 3 februarie, pe Olimpico, sunt preveniţi.