Salvini susţine că Euromaidanul din Ucraina a fost o revoluţie “falsă” şi “finanţată din afară”. Kievul fumegă

Ministrul italian de interne, Matteo Salvini
Ministrul italian de interne, Matteo Salvini (Getty Images)

Kievul l-a convocat pe ambasadorul italian în Ucraina, Davide La Cecilia, după declaraţia făcută de ministrul italian de Interne, Matteo Salvini (al cărui partid, Liga, este în prezent cel mai popular din Italia), cu privire la recunoaşterea anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi afirmaţia potrivit căreia protestele Euromaidan şi lovitura de stat din 2014 au fost o “pseudo-revoluţie” finanţată din străinătate, potrivit site-ului Zero Hedge.

“Vom răspunde. Luni ne vom întâlni cu ambasadorul italian, care este o persoană foarte plăcută. Înţeleg că nu poate fi responsabil de cuvintele altor politicieni, în special ţinând cont că acel politician [Salvini] s-a dus în Crimeea şi tocmai s-a întors de la Moscova unde, potrivit informaţiilor noastre, s-a întâlnit cu Putin”, a declarat Olena Zerkal, adjunct al ministrului ucrainean de Externe, într-un interviu acordat vineri postului local de televiziune Channel 5.

Ucraina s-a înfuriat după comentariile făcute de Salvini la un interviu acordat Washington Post, publicat în urmă cu câteva zile. Lally Weymouth de la Washington Post a încercat să îl împingă în corzi pe Salvini în legătură cu suportul său faţă de anexarea Crimeei de către Rusia, susţinând că referendumul din 2014 care a dus la anexarea peninsulei ucrainene a fost fals.

Salvini a răspuns: “Comparaţi-o cu revoluţia falsă din Ucraina, care a fost o pseudo-revoluţie finanţată de puteri străine – similară cu revoluţiile din timpul Primăverii Arabe”. El a adăugat: “Există unele zone ruseşti din punct de vedere istoric, ce au cultură şi tradiţii ruseşti, care în mod legitim aparţin Federaţiei Ruse”.

Ministerul ucrainean de Externe a răspuns că afirmaţiile lui Salvini “nu sunt ancorate în fapte reale şi contrazic principiile şi normele recunoscute ale dreptului internaţional”.

La rândul ei, Zerkal a minimalizat vineri remarcile lui Salvini, declarând că “este dificil să te aştepţi la o retorică diferită de la el” după vizita recent efectuată de acesta în Crimeea în calitate de parlamentar italian.

La începutul anului 2014, în timpul revoluţiei Euromaidan din Ucraina, fostul preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat violentă, asistată de SUA, potrivit Zero Hedge. Victoria Nuland, adjunct al secretarului de stat în timpul administraţiei Barack Obama, a făcut numeroase călătorii în Kiev pentru a transmite suportul SUA manifestanţilor anti-Ianukovici şi s-ar fi lăudat că Washingtonul a investit 5 miliarde de dolari în promovarea democraţiei în Ucraina.

Noul guvernul ucrainean pro-Occident a trimis în primăvara aceluiaşi an tancuri în estul Ucrainei, unde populaţia a refuzat să recunoască lovitura de stat. În aceeaşi perioadă, soldaţii ruşi fuseseră desfăşuraţi în Crimeea, un punct critic pentru Marina SUA.

SUA şi UE au acuzat Rusia pentru anexarea Crimeei şi alimentarea conflictului din regiunea est-ucrainean Donbas şi, în acelaşi timp, au impus împotriva Moscovei o serie de sancţiuni care vizează persoane fizice, companii şi chiar sectoare întregi ale economiei Rusiei.

Şi, în timp ce majoritatea Europei a aderat strict la naraţiunea occidentală acceptată în mod convenţional, declaraţia făcută de Salvini indică faptul că, în condiţiile în care UE este infiltrată de un val populist, istoria recentă este de asemenea reevaluată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe