UE decide să menţină sancţiunile împotriva Rusiei

Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)

Liderii UE au convenit vineri să prelungească pentru alte şase luni sancţiunile economice aplicate Rusiei pentru rolul său în criza ucrainana, a afirmat o sursă UE.

“A avut loc o discuţie scurtă privind Rusia, Ucraina şi acordurile de la Minsk, care a rezultat într-un acord privind prelungirea sancţiunilor pentru alte şase luni”, potrivit sursei.

Ridicarea sancţiunilor a fost condiţionată în martie 2015 de un progres în procesul de pace din estul Ucrainei, conform prevederilor aşa numitelor “acorduri de la Minsk”. Liderii UE s-au întâlnit anual pentru a evalua progresul şi pentru a decide în privinţa sancţiunilor.

Unda verde pentru prelungirea sancţiunilor a fost dată în cadrul summitul UE din Bruxelles şi acum depinde de ambasadorii UE să ştampileze decizia în săptămânile care vor urma, precizează RFE/RL.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au cerut liderilor să prelungească sancţiunile.

În ciuda numeroaselor eforturi în vederea creării unui regim durabil de încetare a focului în estul Ucrainei, acordurile de la Minsk nu au fost niciodată implementate în întregime de niciuna dintre părţi: separatiştii susţinuţi de Rusia şi guvernul din Kiev.

Sancţiunile, care vizează în principal sectoarele bancar şi energetic al Rusiei, au fost impuse prima dată în vara anului 2014 după ce Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să susţină separatiştii din estul Ucrainei care luptau împotriva forţelor guvernamentale ucrainene.

Peste 10.300 de persoane au fost ucise în acest conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe