Salvamarii cer creşterea amenzilor pentru turiştii care ignoră avertismentele: "Sunt inconştienţi, iar noi ne punem viaţa în pericol"

Plaja Modern din Constanţa, vacanţă pe Litoralul românesc (Epoch Times România)
Ana Ion
15.08.2023

Mulţi turişti ignoră avertismentele salvamarilor şi refuză să iasă din apă când este arborat steagul roşu, punându-şi vieţile în pericol. Dar nu doar pe ale lor, ci şi pe ale salvatorilor. În acest context, Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului, cere creşterea amenzilor pentru turiştii care nu respectă indicaţiile.

„Ieri după amiază m-am dus la o doamnă de vârstă medie şi am întrebat-o: doamnă, de ce insistaţi, vă rog să ieşiţi din mare şi nu vreţi. De ce insistaţi să rămâneţi în apă? Mi-a spus în felul următor: Domnule, eu lucrez un an întreg, eu îmi adun banii şi vreau să vin la mare, să fiu liberă, să uit de tot şi de toate, vreau adrenalină, vreau să fiu eu însămi. Şi am spus: Doamnă dragă, dar vă puneţi viaţa în pericol şi viaţa salvamarului care va merge după dumneavoastră în caz de pericol. Mi-a spus: Nu-mi pasă”, a declarat Vasile Borteş pentru B1 TV.

În condiţiile în care patru tineri s-au înecat luni în Mamaia şi Venus, iar alţi cinci au ajuns în stare gravă la spital, după ce au fost scoşi din marea agitată, Borteş a opinat că este necesară creşterea semnificativă a amenzilor:

„Poliţia ne ajută dar pe cine să amendeze prima dată? Acolo sunt sute de oameni în mare, nu are cum. Singura problemă ar fi să ne retragem noi salvamarii de pe posturi, să îi lăsăm pe turişti să îşi facă de cap care scapă, scapă, care nu, Dumnezeu cu milă. Şi amenzile să fie trecute într-o lege a salvamarilor, să îi amendeze aşa cum se amendează în statele civilizate între 300-500 de euro, pentru cei care încalcă culoarea roşie a steagului. Roşu înseamnă pericol. Noi aici ne permitem pe steag roşu să intrăm în apă, deşi ne zice clar legea: steagul roşu înseamnă pericol de înec, nu se intră în mare, nu se înoată. Lumea este inconştientă”.

„Acesta a spus că părinţii nu îşi supraveghează copiii atunci când îi lasă să intre în apă: Copiii nu au ce căuta în apă, mai ales cu mijloace plutitoare. Înseamnă pericol de înec. E plin de copii, părinţii stau pe şezlonguri, bunicii pe şezlonguri şi copiii cu colăcele, cu fel de fel de mijloace plutitoare în apă. Când turiştilor le fuge nisipul de sub picioare atunci ţipă, urlă, se agită, iar noi salvamarii ne punem viaţa în pericol”, a adăugat Borteş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor