S-ar putea ca Iulia Timoşenko să fie acuzată de ordonarea uciderii unui oponent politic

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, va face apel la CEDO faţă de verdictul în cazul său (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
12.05.2012

În următoarele două săptămâni, procuratura ar urma să o acuze pe Iulia Timoşenko - care ispăşeşte deja o pedeapsă cu închisoarea de şapte ani pentru abuz de putere - de ordonarea uciderii unui oponent politic, în 1996, a declarat viceprocurorul general de la Kiev, Renat Kuzmin, relatează Die Welt.

Iefhen Şcerban, membru al Parlamentului şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, şi soţia sa au fost ucişi pe Aeroportul din Doneţk de către mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme de ofiţeri. Aceştia ar fi mărturisit că ar fi primit un milion de dolari pentru a-l ucide pe omul de afaceri. Procuratura ar fi descoperit o legătură între contul din care au fost viraţi banii şi foştii premieri Iulia Timoşenko şi Pavlo Lazarenko.

Lazarenko, premier între 1996 şi 1997, a fost mentorul lui Timoşenko, care, în acea perioadă, conducea o companie privată ce importa gaz din Rusia.

Pavlo Lazarenko a fost condamnat pentru spălare de bani şi îşi ispăşeşte pedeaspsa într-o închisoare din SUA.

Iulia Timoşenko a respins acuzaţiile de crimă, calificându-le drept ”absurde”.

Întrebat dacă formularea unor astfel de acuzaţii nu va afecta desfăşurarea Campionatului European de Fotbal, care va începe în iunie, în Ucraina şi Polonia, Kuzmin a declarat că formularea acuzaţiilor nu înseamnă automat şi un proces, mai ales că Timoşenko se află în prezent sub tratament. El a explicat că, potrivit legii ucrainene, nu se poate deschide proces împotriva unei persoane bolnave.

Iulia Timoşenko, care suferă de hernie de disc, a fost transferată săptămâna aceasta de la închisoare la spitalul din Harkov, unde este tratată de un medic german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor