"S-a întâmplat, ce să mai facem acum?" - Păduri masacrate în Gorj, nimeni nu aude, nu vede [REPORTAJ]
alte articole
Jale mare în pădurile din Gorj, ne-a semnalat, zilele trecute, activistul de mediu Octavian Berceanu. "Se taie din pădurile private din proximitatea celor ale statului, pe care Romsilva trebuia să le ia în pază, se taie şi din cele de stat...", ne-a relatat activistul, potrivit căruia situaţia este gravă în Gorj. Şi nu doar în Gorj, ci şi în alte judeţe ale ţării....
Ne-am pornit aşadar la drum, să vedem ce se întâmplă. Şi, da, se taie din păduri şi nimeni nu pare să vadă nimic până când câte un cetăţean mai curajos sau câte un pădurar care nu vrea să închidă ochii la hoţie se adresează Poliţiei, Gărzii Forestiere, moment în care tăierile încetează. Temporar....
Prima noastră oprire a fost în Mehedinţi, într-o pădure tânără de salcâmi din Ocolul Silvic Simian. Proprietarii - un inginer pensionar şi fiul său - au cumpărat terenul, încadrat ca agricol deşi avea pădurice pe el. Terenul este nisipos acolo în zonă, agricultură nu merge făcută pe el, aşa că au zis să-l ţină pădure, de drag, nu ca să o taie. Ba chiar au mai plantat şi ei salcâmi şi nuci. Să fie frumoasă pădurea lor...
N-a fost să fie. Ciobanii au băgat oile în pădure, oile au păscut puieţii de salcâm… Cât despre nuci, nişte "oameni de bine" i-au smuls.
Familia Ciută n-a dezarmat totuşi. A încadrat terenul ca pădure, căci asta şi era, şi l-a dat în pază la Romsilva. Însă… ce să vezi, de curând hoţii au dat iama în pădure şi au pus la pământ o mulţime de copaci. Şi pe la alţi vecini se întâmplă acelaşi lucru, spune dl Ciută senior, care se gândeşte deja să renunţe să ţină pădurea dacă nu se poate bucura de ea...
* * *
De la Simian am pornit spre Gorj şi, la orele prânzului, pe senin şi soare cu dinţi, am ajuns în pădurile din zona comunei Bolboşi. La buza pădurii ne aştepta Gheorghe Eftenie, un localnic subţirel, cu ochi albaştri şi chip bătut de soare, care ceruse ajutorul presei pentru a face public faptul că pădurile din comună cad de trei ani pradă drujbelor şi nimeni nu vede şi nu aude nimic.
Am pornit cu el la pas printr-o pădure dreaptă şi frumoasă care urcă dinspre şosea pe dealuri blânde. După vreun sfert de oră de mers, peisajul a început să devină dezolant… tot mai multe cioate şi tot mai puţini copaci în picioare.
Localnicul ne-a explicat că în zonă, unde sunt amestecate păduri private şi păduri de stat, s-a tăiat în neştire din 2017. Ziua în amiaza mare drujbele muşcau din copaci. Pădurarii treceau pe acolo dar se făceau că nu văd nimic, a explicat Gheorghe. Furturile s-au oprit la finele lui 2020, când, speriat că pădurea va dispărea cu totul, omul s-a adresat Poliţiei şi Gărzii Forestiere. Au început atunci cercetări şi drujbele au tăcut. Poliţia a demarat cercetări, Garda Forestieră a dispus un control iar în curând urmează să fie depus şi raportul privind prejudiciul din zonă.
Prejudiciul va fi însă mult subestimat, a atras atenţia Octavian Berceanu, căci multe cioate n-au fost inventariate: cioatele tăiate la ras (la nivelul pământului) au fost acoperite cu pământ, să nu fie văzute şi pădurarii le-au ignorat deşi puteau fi uşor depistate căci lângă ele cresc lăstari deja mari, alte cioate au fost arse, să nu se poată estima diametrul etc. Merită menţionat că Berceanu nu e doar “un simplu activist” ci este inginer silvic şi a lucrat ani de zile în Romsilva, având atribuţii în domenul pazei şi protecţiei pădurilor şi combaterea tăierilor ilegale. În materialul video realizat în Gorj, Berceanu a explicat cum se fură din pădure, vă invităm deci să îl urmăriţi.
Din pădurile unde am dat peste cioate de copaci, cărora le-a luat 80-90 de ani să crească înainte ca drujbele să-i culce la pământ, ne-am dus spre postul de Poliţie Bolboşi, pentru a-i întreba pe poliţişti cum de a fost posibil ca pădurea să fie tăiată şi lemnul scos pe şosea sub ochii lor. Era închis însă la postul de poliţie iar agentul care a răspuns la telefon ne-a spus că el e nou în post şi să vorbim cu cei de la IJP Gorj…
Dacă de poliţiştii din Bolboşi n-am dat, am reuşit să dăm însă, a doua zi, peste şeful Direcţiei Silvice Gorj, Ovidiu Cârstoc.
“S-a întâmplat, ce să mai facem acum decât să luăm măsurile legale corespunzătoare. Noi la Direcţie n-am ştiut nimic, dacă ştiam acţionam din vreme, cu toate că au fost în zona respectivă şi în toate zonele judeţului patrule. Sperăm să identificăm persoanele vinovate. Dacă ai noştri sunt vinovaţi, vor suporta rigorile legii", a declarat Cârstoc, atunci când l-am întrebat despre tăierile de la Bolboşi.
Întrebat dacă şi-a trimis corpul de control la Ocolul Silvic Motru (în paza căruia sunt pădurile din Bolboşi – păduri de stat şi păduri private sub 30 de hectare), şeful DS Gorj a răspuns că „se fac controale, există un grafic de controale de fond de două ori pe an”, că şi la Motru “s-au făcut controale, din păcate nu s-a constatat mare lucru” iar, după părerea lui, tăierile masive din pădurile aferente comunei Bolboşi au avut loc după ultimul control de fond din toamnă.
Aceasta este însă o minciună, susţine Octavian Berceanu, potrivit căruia afirmaţiile şefului DS Gorj sunt demontate de realitatea din teren, mai exact de vechimea cioatelor, lângă care cresc lăstări de 1-2 ani, ceea ce înseamnă că pe lângă ele au trecut între două şi patru controale făcute ori deloc ori “cu ochii închişi”.
Ovidiu Cârstoc a mai ţinut să declare că Direcţia Silvică pe care o conduce este una dintre cele mai merituoase din ţară şi că a luat în pază multă, foarte multă pădure privată dar că n-a apucat să o ia pe toată şi că tăierile ar fi avut loc în cea încă neluată în pază (5000 ha, potrivit lui, circa 8000 ha la nivel de Direcţie, potrivit informaţiilor noastre). Cum a fost însă posibil, în condiţiile în care pădurea privată este chiar lângă cea de stat, ca pădurarii să nu audă măcar o dată o drujbă, să nu vadă niciun transport ilegal, să nu reţină pe nimeni…? Întrebarea aceasta a rămas fără răspuns.
"La ora actuală, noi administrăm o suprafaţă de aproximativ 179.000 ha din care 107.000 proprietate publică a statului şi 71485 ha pe bază de contracte. Dintr-un total de 232.000 ha care era la 1 ianuarie 1990 (?!). După câte se poate observa s-a preluat o suprafaţă foarte mare pe legile proprietăţii. Deci legile fondului funciar au fost puse în aplicare. Au rămas suprafeţe retrocedate pe care foştii proprietari nu au încheiat contracte de pază şi administrare”, a declarat Cârstoc.
Şeful DS Gorj a mai susţinut că pădurarii de la Bolboşi au făcut plângeri la Poliţia din comună. Dacă aşa este sau nu, ne va spune, sperăm, Inspectoratul de Poliţie Gorj, de la care am solicitat, în scris, răspunsuri pe subiectul tăierilor ilegale. Vom reveni cu informaţii când ne vor parveni.
* * *
A doua zi am ajuns la Ocolul Silvic Cărbuneşti (tot în Gorj), loc unde iarăşi se taie ilegal din păduri. Tăierile au fost semnalate în presa locală şi pe Facebook de un tânăr pădurar, Marian Lihu.
Am luat şi noi pădurile, cât am putut şi cum ne-am priceput, la picior, căci pădurarul care ar fi putut să ne însoţească punct ochit punct lovit exact unde s-a tăiat în neştire n-a mai avut cum să o facă. Alertaţi de venirea noastră în zonă, cei de la Ocolul Silvic le-au interzis pădurarilor să vorbească cu presa, i-au trimis pe teren să nu aibă timp să mişte în front etc. Maşina noastră a fost, se pare, urmărită, căci am fost informaţi că a fost fotografiată de angajaţi ai Ocolului Silvic.
Şi în pădurile Cărbuneştiului am descoperit cioate care stăteau mărturie unor tăieri ilegale, ignorate de controalele de fond care se fac, obligatoriu, de două ori pe an.
“Uitaţi-vă şi dumneavoastră ce rară este pădurea aici, abia mai sunt câţiva copaci. În ritmul ăsta, cum nu se reîmpădureşte, în şase-şapte ani aici o să avem poiană în loc de pădure”, ne-a spus, oftând, un localnic care ne-a însoţit în ultima parte a plimbării prin pădure.
Şi, într-adevăr, rari erau copacii care mai foşneau în pădurea din zona comunei Vladimir. Mai merită precizat că prin pădurile unde s-au făcut tăieri trece gazoductul BRUA. Or, în timp, un teren defrişat poate să o ia la vale iar consecinţele unei alunecări de teren într-o zonă traversată de un gazoduct pot fi extrem de grave.
Contactată de noi, brigadiera de la Cărbuneşti, district 2 Hurezani, nu doar că nu ne-a lămurit cum de a fost posibil ca cele două controale de fond obligatorii anuale să nu constate tăierile ilegale, ci ne-a şi luat la rost că ce căutăm în pădure. Ba mai mult, ne-a transmis că să îi fie ruşine pădurarului despre care presupunea ea că ne-a însoţit, mai exact Marian Lihu, tânărul care a făcut dezvăluiri despre tăieri ilegale de păduri.
Şi la Cărbuneşti are loc acum un control, după ce un pădurar a intrat în concediu medical şi a trebuit să predea gestiunea unui coleg pe durata concediului. Speriat de ce a găsit în pădure, colegul n-a vrut să semneze de primire şi s-a declanşat controlul.
"Ar face orice să muşamalizeze, orice, căci e prejudiciu de miliarde şi ani de puşcărie", ne-a spus sub protecţia anonimatului un angajat al Romsilva.
Potrivit martorilor, lemnul tăiat ilegal este scos din pădure cu căruţele şi apoi vândut în sat, la preţuri derizorii: 500 – 600 de lei camioneta cu 2 metri cubi. Nu e de mirare, deci, că localnicii nu se înghesuie să denunţe furturile: unii beneficiază de el, altora le este frică de răzbunarea consătenilor care fură sau au de-a face cu hoţii.
Controlul e încă în desfăşurare dar vom cere rezultatele lui.
Vom reveni cu informaţii pe acest subiect pe măsură ce autorităţile în drept ni le vor furniza.
Vă invităm să vizionaţi materialul video realizat în Gorj şi Mehedinţi.