"Ruşine, Ruşine, Ruşine!" Drulă, acuzat că a sabotat un proiect care ar fi ieftinit transportul în comun pentru români

Cătălin Drulă
Cătălin Drulă (USR)

Deputatul Alexandru Kocsis - Forţa Dreptei - îl acuză pe liderul USR, Cătălin Drulă, că în calitate de şef al comisiei pentru Transporturi din Camera Deputaţilor i-a respins un proiect legislativ care viza reducerea TVA-ului pentru transportul de persoane de la 19% la 5%.

Kocsis susţie că proiectul - care avea avizele necesare - i-a fost respins fără ca el măcar să fie anunţat că este pus pe ordinea de zi a comisiei astfel încât să îl poată susţine.

Redăm postarea lui Kocsis:

"RUŞINE, RUŞINE, RUŞINE

RUŞINE ar trebui să le fie celor din conducerea Comisiei de transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor şi membrilor care au votat împotriva reducerii TVA pentru transportul de persoane de la 19% la 5%.

Superficialitate, lipsă de respect, dar şi 0 discernământ politic pentru unii care nu vor să înveţe nimic din experienţele trecutului şi fac opoziţie la opoziţie.

Astăzi, şedinţa Comisiei pentru transporturi din Camera Deputaţilor trebuia să înceapă la ora 12:00, aşa scria pe ordinea de zi încărcată pe site. Din cauză că dezbaterile şi voturile din plenul Camerei Deputaţilor s-au prelungit, iar după acestea a urmat şi o şedinţă a Camerelor reunite, şedinţa Comisiei de Transporturi nu a mai început la ora 12:00, aşa cum fusese anunţat.

În mod normal, când se întâmplă astfel de situaţii, şedinţele se ţin imediat după finalizarea plenului. Aşa că, imediat după plen am mers la Comisie. Sala goală, lumina stinsă. Îmi spune reprezentantul Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România că şedinţa s-a terminat deja şi nici ei nu au fost anunţaţi şi nu au putut să îşi argumenteze poziţia de susţinere pentru două proiecte.

Încerc să aflu ce s-a întâmplat cu iniţiativa mea legislativă şi il sun pe deputatul Cristian Ichim, singurul care a venit personal să îmi spună că este o iniţiativă bună şi că va susţine proiectul în Comisia de Transporturi. Colegul Ichim spune că au fost convocaţi în pauza dintre şedinţele de plen (ca să înţelegeţi, pauza a fost de 10 minute) şi că totul s-a “dezbătut pe repede înainte”, iar la proiectul meu, reprezentantul Ministerului Finanţelor a zis că nu susţine din cauza impactului bugetar, iar preşedintele de şedinţă a propus colegilor din Comisie un aviz negativ. Parcă şi văd pesediştii şi peneliştii cum îşi frecau mâinile că nu vor mai avea un vot strâns pentru că preşedintele Comisiei, om care vine din opoziţie, le-a servit pe tavă ocazia de a respinge proiectul.

O bătaie de joc de la început până la final.

Nici săptămâna trecută şi nici săptămâna aceasta nu mi-a fost transmisă nicio notificare care să mă anunţe că îmi intră proiectul în dezbatere şi să pot să vin să îl susţin.

Pentru că sunt serios şi îmi urmăresc proiectele muncite de mine şi nu mă las în baza secretariatului Comisiilor, am văzut singur că se dezbate proiectul meu şi m-am prezentat la Comisie şi săptămâna trecută şi săptămâna aceasta. Degeaba, pentru ca săptămâna trecută preşedintele de şedinţă, coleg de opoziţie, nici măcar nu mi-a dat cuvântul. A cerut direct o amânare de o săptămână pe motiv că nu era reprezentantul Ministerului Finanţelor. Mie nici măcar nu mi s-a adresat, deşi aşteptam la microfon să îmi susţin proiectul. Punctul de vedere al Ministerului Finanţelor se afla oricum la mapă pentru că fusese trimis în scris, deci nu era temei de amânare. Săptămâna aceasta, nu s-a mai respectat ora înscrisă pe ordinea de zi, au ţinut o şedinţă de 10 minute, în pauza unor şedinţe de plen, fără mine ca iniţiator, dar cu omul de la Ministerul Finanţelor, care, desigur, s-a opus.

12:00

Consiliul Economic şi Social a dat aviz pozitiv iniţiativei mele, Consiliul Legislativ a dat aviz pozitiv, Uniunea Naţională a Transportatorilor din România a transmis scrisoare de susţinere şi a trimis reprezentanţi care să argumenteze în favoarea proiectului, Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare – condusă de un preşedinte PSD, a dat aviz pozitiv în unanimitate, iar Comisia pentru transporturi – condusă de un preşedinte din opoziţie, dă aviz negativ şi are acest comportament mizerabil faţă de muncă unui coleg şi faţă de beneficiarii iniţiativei legislative.

Mai mult, săptămâna trecută, pentru a creşte şansele de adoptare a iniţiativei, am lăsat Comisiei un amendament prin care restrâng raza de aplicare a modificării legislative doar la transportul public de persoane, faţă de formularea mai largă de dinainte, transportul de persoane. Am făcut asta şi pentru a mai tăia din impactul bugetar pe care pretinde că l-a calculat Ministerul Finanţelor, dar şi pentru a bloca argumentele pesediştilor care susţineau că preţul biletelor de călătorie nu va scădea dacă reducem TVA-ul. Dacă ne rezumăm doar la transportul public de persoane, discutăm despre preţ reglementat, deci argumentul pesediştilor nu mai stă în picioare. Nu am nicio informaţie dacă amendamentul a fost acceptat, dezbătut, votat, nimic.

Nu am scris numele preşedintelui de Comisie pentru că am fost rugat de colegi să nu ard punţile de colaborare cu opoziţia. Să fim noi cei maturi mi s-a spus. Sincer, nu cred că cei pe care îi vedem ca potenţiali parteneri înţeleg ideea de opoziţie parlamentară la fel ca noi.

Eu doar atâta maturitate pot să ofer când cineva îşi bate joc de muncă mea şi de oamenii care ar fi beneficiat de pe urma muncii mele. Cine este curios să îi caute numele, îl găseşte pe site-ul Camerei.

Oricum, data viitoare când respectivul partid va mai veni la noi să ceară semnături pentru un demers parlamentar comun, mă voi gândi de trei ori înainte să o ofer pe a mea.", scrie, pe Facebook, Kocsis.

Potrivit deputatului, proiectul său respectă ȋn totalitate Directiva 2006/112/CE a Consiliului Uniunii Europene privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

"Am preluat identic textul modificat al Directivei 2006/112/CE ca să nu existe loc de interpretare. Textul descrie categoriile de produse şi servicii care pot beneficia de TVA redus, iar completarea este aceasta: 'serviciile referitoare la transportul de persoane şi transportul bunurilor care le însoţesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane'”, adaugă Kocsis.
Deputatul mai subliniază că de când a fost modificată Directiva, adică luna aprilie a acestui an, mai multe state membre ale Uniunii Europene au profitat şi au redus cota de TVA pentru serviciile de transport persoane pentru a ajuta acest sector economic. Printre acestea se numără: Belgia (6%), Cehia (10%), Franţa (10%), Germania (7%), Italia (5%), Spania (10%), Polonia (8%).
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne