Ruşii inundă Kazahstanul cu cereri de încălcare a sancţiunilor [Surse]

Ruble
Ruble (Pixabay.com)

Companiile ruseşti şi-au inundat partenerii kazahi în ultimele săptămâni cu noi cereri pentru a-i ajuta să ocolească sancţiunile occidentale şi să importe bunuri de care au mare nevoie, au declarat pentru Reuters şapte surse cu cunoştinţe directe despre acest subiect.

După ce forţele ruseşti au invadat Ucraina la 24 februarie anul trecut, Occidentul a impus sancţiuni radicale asupra economiei ruseşti de 2.100 de miliarde de dolari, ceea ce a determinat Moscova să caute rute ocolitoare pentru importul de tehnologie şi bunuri.

Având în vedere că vânzarea a mii de articole a fost interzisă de Occident, comercianţii ruşi au stabilit o reţea elaborată de lanţuri de aprovizionare prin ţări terţe pentru a ocoli restricţiile. Multe bunuri intră prin Turcia şi fostele republici sovietice, spun economiştii.

Cele şapte surse, care au vorbit toate sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului, au declarat că au observat o creştere a cererilor ruseşti de ajutor pentru a obţine orice, de la rulmenţi şi piese de avion la metale de pământuri rare, prin graniţa terestră de 7591 de kilometri a Kazahstanului cu Rusia.

Două dintre surse au făcut legătura directă între interesul crescut al Rusiei şi planurile turceşti de a lua măsuri drastice în ceea ce priveşte tranzitul de bunuri sancţionate.

"Acest lucru înseamnă că boom-ul este abia la început", a declarat un om de afaceri implicat în comerţul exterior care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului.

Metale de pământuri rare

Un alt antreprenor kazah a declarat că i s-a oferit un milion de dolari pentru a ajuta la mutarea unui camion încărcat cu metale de pământuri rare, originar din Australia.

"De la telefoane şi rulmenţi până la piese de avion şi metale de pământuri rare", a spus antreprenorul, dând exemple de cereri, pe care a spus că le-a refuzat pe toate.

Guvernul kazah nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Ruşii au o listă de cumpărături foarte lungă, care include echipamente industriale, rulmenţi de cale ferată, electronice avansate, echipamente radio, turbine, piese de avion, materii prime şi chiar materiale pentru carduri bancare, au declarat sursele.

Unele firme ruseşti au căutat să stabilească parteneriate pe termen lung care să contracareze sancţiunile, au spus sursele.

În conformitate cu legislaţia rusă, respectarea sancţiunilor occidentale constituie o infracţiune, iar încălcarea sancţiunilor a devenit o industrie profitabilă în plină expansiune pentru unii antreprenori.

Preşedintele Vladimir Putin a glumit spunând că luxul occidental este încă disponibil la Moscova, deşi este mai scump.

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a îndemnat ţările din Asia Centrală, în timpul unei vizite în regiune în această lună, să respecte sancţiunile şi a promis că le va ajuta să facă faţă pagubelor colaterale.

Însă un oficial din Asia Centrală, care a vorbit cu reporterii în marja vizitei lui Blinken, a declarat că guvernele nu pot face mare lucru pentru a opri comercianţii să reexporte bunuri în Rusia.

"Intru în biroul unei companii europene şi mă interesez de anumite echipamente, iar ei îmi spun că nu le pot vinde pentru că ar putea ajunge în Rusia", a declarat un om de afaceri kazah care se ocupă cu echipamente industriale.

"Când am ieşit, am primit un telefon de la o companie turcească care mi-a oferit acelaşi echipament."

Turcia, un aliat NATO, a declarat luna trecută că nu exportă produse care ar putea fi folosite în efortul de război al Rusiei, după avertismentele SUA privind exporturile de produse chimice, microcipuri şi alte articole. De asemenea, Ankara a declarat că nu va permite ca sancţiunile occidentale să fie încălcate în sau prin Turcia şi că ia măsuri pentru a preveni acest lucru.

Comerţ în plină expansiune

Rusia rămâne cel mai mare partener comercial al Kazahstanului. Anul trecut, exporturile kazahe către Rusia au crescut cu un sfert, ajungând la 8,8 miliarde de dolari, iar vânzările de anumite articole au crescut vertiginos. De exemplu, exporturile de rulmenţi s-au dublat, ajungând la 111 milioane de dolari, potrivit statisticilor oficiale.

Exporturile de ţevi din plastic, anumite tipuri de ţevi pe care Rusia a avut probleme în a le produce sau a le procura, au crescut de peste trei ori anul trecut, ajungând la 12 milioane de dolari.

În acelaşi timp, Kazahstanul a crescut brusc importurile de calculatoare din ţările europene şi Taiwan, deşi nu este clar câte dintre acestea au fost apoi reexportate în Rusia.

Uneori nici măcar nu este încălcată legea, au declarat sursele. Adesea, articolele complexe includ componente sancţionate, dar nu sunt ele însele interzise în mod explicit. Creşterea comerţului este atât de accentuată încât vămile kazahe sunt supraîncărcate, au adăugat acestea.

O altă sursă a declarat că băncile ruseşti importau echipamente şi materiale plastice necesare pentru a produce carduri bancare prin Kazahstan.

Totuşi, astfel de afaceri vin cu costuri suplimentare. Oamenii de afaceri kazahi care revând bunuri în Rusia sunt în mod normal eligibili pentru o rambursare a TVA de 12%, dar cei care transportă "articole suspecte" nu o solicită pentru a nu expune întregul lanţ de aprovizionare, a declarat omul de afaceri.

O sursă, însă, a folosit un proverb rusesc pentru a explica de ce a decis să se implice în comerţul ilicit: "Pentru unii, războiul este durere şi mizerie, dar pentru alţii este o modalitate de a prospera".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe