“România va deveni una dintre primele ţări care vor avea dotările de prevenire a atacurilor cu rachetă” (Traian Băsescu)

Cele mai importante obiective al summitului NATO sunt legate de reconfirmarea solidarităţii aliaţilor şi de afirmarea capacităţii NATO de a acţiona ca actor principal pe scena internaţională, a declarat preşedintele Băsescu, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă legate de participarea sa la Summitul NATO de la Chicago.
Preşedintele României, Traian Băsescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
L.M.
18.05.2012

 

Cele mai importante obiective  al summitului NATO  sunt  legate de reconfirmarea solidarităţii aliaţilor şi de afirmarea capacităţii NATO de a acţiona ca actor principal pe scena internaţională, a declarat preşedintele Băsescu, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă legate de participarea sa la Summitul NATO de la Chicago.

“ Este o consolidare a acelui concept nou de capacitate a NATO de a interveni înafară propriilor frontiere atunci când este cazul”, a spus preşedintele.

Summitul NATO se va desfăşura în perioada 20-21 mai şi este cel mai important eveniment al NATO din acest an.

Principalele obiective ale summitului sunt legate de 2 aspecte majore.

Principalul punct este Afganistanul, explică Traian Băsescu,  şi în legătură cu acesta se vor lua deciziile principale legate de per ioada de tranziţie, dar şi măsura în care aliaţii se vor implica în  consolidarea forţelor de consolidare a Afganistanului,  asa încât întreg  teritoriul Afganistanului să fie sub controlul Kabulului.

Se va pune şi problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO şi a partenerilor din teritoriul Afganistanului.

Preşedintele a mai evidenţiat un alt subiect major, şi anume declararea capacităţii interimare de apărare antirachetă a NATO, subiect puternic promovat de SUA şi România.

Un alt subiect important e legat de politica de parteneriate iar preşedintele Băsescu a spus că România va insista ca NATO să rămână în continuare o organizaţie cu uşile deschise către accesul altor state, şi deci, a statelor din Balcani.

Preşedintele a mai menţionat şi conceptul smart defense, acel concept prin care mai multe state contribuie la crearea de capabilităţi comune şi “din acest punct de vedere România este un suport fara rezerve a implementării acestui concept  în strategia de achiziţie de echipamente militare  pentru statele membre NATO”, a spus Traian Băsescu, explicând că este mai uşor ca două, trei , patru state să creeze capacităţi aeriene pentru a asigura securitatea aeriană a spaţiului lor decât fiecare stat în parte să-şi asigure finanţarea proiectelor de întărire a capacităţii lor aeriene.

“Ştiţi că suntem obligaţi să facem acea poliţie aeriană pentru supravegherea spaţiului , iar statele care nu au asemenea capacitate plătesc statelor care dispun de capacitate pentru a face acest serviciu, a făcut România pentru Baltici acum doi ani”, a spus preşedintele.

Cu ocazia acestui summit preşedintele român speră să fie declarat funcţional, interimar, şi cel de-al 3-lea pilon (până acum erau doar două piloane extrem de puternice pe care se bazau statele NATO) legat capacitatea de apărare anti-rachetă a statelor membre NATO.

“Din acest punct de vedere România va deveni una dintre primele ţări care vor avea  dotările de prevenire a atacurilor cu rachetă asupra teritoriului său iar capacităţile de pe teritoriul României vor fi gata de funcţionare în 2015”, a afirmat Traian Băsescu, adăugând că mai rămâne un obiectiv important pentru România, şi anume  menţinerea atenţiei NATO pentru zona Balcanilor şi a Mării Negre ca zonă de interes strategic, nu numai pentru România dar şi pentru statele membre NATO.

“Vom fi printre statele care vor promova şi consolida ideea de rămânere a forţelor deschise pentru alte state, vizând în mod deosebit statele din vecinătatea noastră imediată”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu şi-a mai exprimat suportul pentru accesul Georgiei, chiar dacă la acest summit  nu se vor face invitaţii de intrare în NATO, explicând că “pentru noi, Georgia este un vecin de pe partea cealaltă a Mării Negre şi îndeplineşte condiţiile cel puţin strategice de a fi membru NATO [în ciuda] problemelor pe propriul teritoriu care o împiedică să avanseze”.

De asemenea, preşedintele va  mai avea şi întâlniri politice, cât şi întâlniri cu românii din Chicago.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor