Rusia şi Putin sărbătoresc “ziua spionilor”

Cu ocazia zilei dedicate profesiei lor, preşedintele rus şi fostul agent KGB Vladimir Putin a lăudat spionii ruşi, lăudându-i că ar fi dejucat peste 30 de atentate teroriste în 2015.
(De la st la dr) Directorul Serviciului rus de Informaţii Externe, Mihail Fradkov, preşedintele rus Vladimir Putin, şi directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Alexander Bortnikov, participă la un concert organizat cu ocazia Zilei Spionilor la Moscova, 19 decembrie 2015.
(De la st la dr) Directorul Serviciului rus de Informaţii Externe, Mihail Fradkov, preşedintele rus Vladimir Putin, şi directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Alexander Bortnikov, participă la un concert organizat cu ocazia Zilei Spionilor la Moscova, 19 decembrie 2015. (Captură Foto)

Ziua Angajaţilor Agenţiei de Securitate a marcat în 19 decembrie crearea temutei poliţii secrete CEKA în 1917, fiind declarată o zi de sărbătoare în forma sa actuală de către Boris Elţîn în 1995.

Comportamentul poliţiei secrete CEKA a fost criticat de istorici, din cauza utilizării pe scară largă a torturii şi pentru uciderea a zeci, poate sute de mii de oameni în timpul perioadei de instaurare a comunismului, aşa numita Terore Roşie.

Putin, care a fost agent KGB în Germania de Est în anii 1980, se adresează anual foştilor săi camarazi cu ocazia “Zilei Spionilor”. În acest an, în timpul unui discurs la Kremlin, preşedintele rus a afirmar că numai în acest an, agenţii serviciilor secrete din Rusia ar fi expus 320 de spioni străini şi ar fi împiedicat “peste 30 de crime de natură teroristă”.

Mulţi oficiali de vârf din guvernul rus şi din cercurile de afaceri din Rusia sunt foşti agenţi KGB, inclusiv unii dintre cei mai apropiaţi oficiali şi consilieri din cercul restrâns al lui Putin. În cadrul unei declaraţii publicate pe website-ul Kremlinului, Putin şi-a felicitat camarazii după o festivitate pompoasă organizată la Moscova, conform International Business Times.

Putin a declarat: “Aceasta este o sărbătoare a oamenilor puternici şi curajoşi, a unor profesionişti adevăraţi care protejează suveranitatea şi integritatea naţională a Rusiei şi vieţile cetăţenilor noştri, fiind pregătiţi să execute cele mai complicate, responsabile şi periculoase misiuni."

Putin a menţionat faptul că spionii ruşi sunt implicaţi în evenimentele din Siria, unde forţele ruseşti îl susţin pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Spre deosebire de multe dintre statele fostului bloc sovietic, care au condamnat atrocităţile agenţiilor de securitate sovietice după destramarea URSS-ului, Federatia Rusă pare că nu s-a detaşat de trecut, scrie The Guardian.

Ziua Spionilor a fost sărbătorită anterior ca “Ziua CEKA”, după ce Vladimir Ilici Lenin, unul dintre marii criminali ai istoriei moderne, a fondat temuta poliţie secretă, pe 20 decembrie 1917.