Rusia publică un proiect de modificare unilaterală a frontierei în Marea Baltică, îngrijorând NATO. Apoi se răzgândeşte

Navă de luptă rusească din Flota Baltică (Ministry of Defense of Russia/Zenger)
Redacţia
23.05.2024

O propunere a Ministerului rus al Apărării de a revizui frontiera maritimă a Rusiei în estul Mării Baltice a fost ştearsă miercuri de pe un portal oficial, după ce a creat confuzie şi îngrijorare în rândul membrilor NATO, precum Finlanda, Suedia, Lituania şi Estonia, transmite Reuters.

În propunerea sa oficială, Ministerul Apărării a declarat că o măsurătoare sovietică a frontierei din 1985 a folosit hărţi nautice de la mijlocul secolului al XX-lea şi, prin urmare, nu corespunde în totalitate coordonatelor cartografice mai moderne.

Însă această propunere a fost ştearsă miercuri de pe portalul oficial unde fusese postată.

Un mesaj spunea simplu: "Proiectul este şters".

Nu se dădea nicio explicaţie. Ministerul Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Nu a fost imediat clar din proiectul iniţial de decret cum anume ar putea fi ajustată frontiera şi dacă a existat sau nu vreo consultare cu alte state învecinate cu Marea Baltică.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat, pentru agenţia de presă TT: "Rusia nu poate decide în mod unilateral asupra unor noi frontiere".

Preşedintele finlandez Alexander Stubb a declarat că Rusia nu a fost contactată, adăugând: "Finlanda acţionează ca întotdeauna: cu calm şi pe baza faptelor".

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a calificat notificarea drept o "escaladare evidentă" împotriva alianţei militare NATO conduse de SUA şi a Uniunii Europene. El a spus că "trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns ferm corespunzător".

Ministrul estonian de Externe, Margus Tsahkna, a declarat: "La prima vedere, pare a fi o noţiune absurdă".

Într-un comentariu transmis prin e-mail către Reuters, el a adăugat: "Nu se poate exclude faptul că raportul este o încercare de a semăna confuzie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor