Rusia ordonă unor companii petroliere să taie producţia la 20% din nivelul lunii februarie

Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Ministerul rus al Energiei le-a cerut producătorilor autohtoni să reducă producţia de petrol cu aproximativ 20% din nivelul mediu al lunii februarie, au declarat luni pentru Reuters două surse din industrie. Evoluţia ar aduce Moscova la nivelul pe care l-a promis în cadrul unui acord global.

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi alţi mari producători de petrol, împreună cu Rusia, grup cunoscut sub numele de OPEC , au convenit să-şi reducă producţia combinată de petrol cu ​​9,7 milioane de barili pe zi (bpd) în mai şi iunie, pentru a combate oferta care este prea mare pentru economiile afectate de pandemia virusului Wuhan.

Împreună cu alte state, cum ar fi SUA şi Norvegia, care nu sunt parte din acordul OPEC+ , reducerea producţiei globale de petrol ar putea fi de 20 de milioane bpd, sau o cincime din producţia mondială de petrol.

În cadrul acordului, Moscova trebuie să-şi reducă producţia de petrol cu ​​2,5 milioane bpd din luna mai folosind nivelul de referinţă de 11 milioane bpd, cifră care include doar petrol brut şi nu include condensatul, un tip de ţiţei uşor.

Rusia, a cări producţie de condensat este de 0,6-0,7 milioane bpd, nu oferă defalcarea producţiei de petrol şi condensat. În februarie, producţia combinată s-a situat la 11,29 milioane bpd.

Surse apropiate au declarat că ministrul rus al Energiei a cerut producătorilor de ţiţei săptămâna trecută să-şi reducă producţia cu ​​19-20% faţă de nivelurile din februarie, ceea ce va aduce nivelul producţiei de petrol din Rusia în acord cu obiectivele asumate în acord.

Companiile ruseşti şi-au revizuit în mod semnificativ planurile privind exporturile de petrol în luna mai, în urma acordului global de reducere a producţiei de petrol al OPEC+, au declarat joi pentru Reuters trei surse ale companiei şi doi comercianţi.

Până în mai, producţia de petrol şi condensat în Rusia s-a situat la 11,27 milioane bpd, a spus o sursă a industriei energetice, în scădere de la 11,29 milioane bpd în medie luna trecută.

În cadrul acordului care a expirat la sfârşitul lunii martie, Rusia reducea producţia de petrol de la nivelul său din octombrie 2018 sau de la 11,4 milioane bpd la acel moment. Anul trecut, OPEC+ a fost de acord ca Moscova să excludă producţia de condensat de gaz din cota sa de producţie.