Rusia nu vrea să cedeze controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, nici către SUA nici către Ucraina

Un soldat rus stă de pază în faţa centralei nucleare Zaporojie (Getty Images)
Redacţia
26.03.2025

Kremlinul nu intenţionează să cedeze controlul celei mai mari centrale nucleare din Europa Ucrainei sau oricărei alte naţiuni, potrivit POLITICO.

„Revenirea centralei la industria nucleară rusă este un fapt de mult aşteptat pe care comunitatea internaţională nu poate decât să îl recunoască. Transferul ZNPP în sine sau controlul asupra acesteia către Ucraina sau orice altă ţară este imposibil”, a scris marţi seară Ministerul rus de Externe, referindu-se la centrala nucleară Zaporojie, excluzând, de asemenea, orice exploatare comună a centralei.

Centrala nucleară ZNPP, situată în Enerhodar - un oraş din partea ocupată de Rusia a regiunii ucrainene Zaporojie - a fost o piesă esenţială în sistemul energetic al Ucrainei, producând şase gigawaţi de energie şi acoperind 20% din nevoile de electricitate ale ţării. Cu toate acestea, centrala nu a mai fost operaţională din martie 2022, când armata rusă a ocupat-o, dispersând violent rezistenţa locală.

Preşedintele american Donald Trump consideră controlul asupra centralei ZNPP drept o sursă de energie crucială pentru acordul propus cu Ucraina privind exploatarea minelor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ZNPP este proprietatea de stat a Ucrainei. Cu toate acestea, el s-a declarat deschis cooperării cu partea americană în ceea ce priveşte restaurarea acesteia, în cazul în care Ucraina preia din nou controlul asupra centralei şi asupra oraşului Enerhodar. Casa Albă a declarat că SUA discută cu Rusia despre controlul asupra ZNPP.

Dar Kremlinul susţine că centrala este acum rusească după referendumurile false pe care le-a organizat ilegal şi sub ameninţarea armei în patru regiuni ucrainene în 2022. Putin a făcut ZNPP proprietate rusă prin ordin special şi acum consideră staţia ca fiind rusă „în temeiul dreptului internaţional”.

„Un aspect important este că strânsa cooperare a ţărilor NATO cu Ucraina în ceea ce priveşte potenţialul lor impresionant de sabotaj face imposibilă chiar şi admiterea temporară a reprezentanţilor acestor state la ZNPP”, a declarat Ministerul rus de Externe, sugerând cererea sa de a lipsi Ucraina de sprijinul informaţional occidental în orice negocieri de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor