Rusia îşi majorează cheltuielile pentru apărare, în detrimentul sănătăţii şi educaţiei (revista presei)

Ministerul rus al finanţelor a publicat principalele direcţii ale politicii bugetare pe anii 2013-2015, care prevăd reducerea cheltuielilor pentru educaţie, sănătate, cultură, dar creşterea finanţării alocate apărării şi forţelor de ordine, scriu ziarele moscovite de joi.
(NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
19.07.2012

Ministerul rus al finanţelor a publicat principalele direcţii ale politicii bugetare pe anii 2013-2015, care prevăd reducerea cheltuielilor pentru educaţie, sănătate, cultură, dar creşterea finanţării alocate apărării şi forţelor de ordine, scriu ziarele moscovite de joi.

Nezavisimaia Gazeta relatează că, în 2013, cheltuielile cu apărarea vor fi majorate cu 25,8% faţă de 2012, de la 1,864 trilioane la 2,345 trilioane de ruble (un euro valorează 40 de ruble). Finanţarea structurilor de ordine va creşte cu 9%, în detrimentul sănătăţii, care va primi cu 8,7% mai puţine resurse, şi al educaţiei - în scădere cu 2,8%. Kremlinul intenţionează să cheltuiască, până la sfârşitul acestui deceniu, suma de 23 de trilioane de ruble (575 de miliarde de euro) pentru înzestrarea armatei, menţionează Novîe Izvestia. Experţii susţin că ţara nu va face faţă unor asemenea cheltuieli, dacă preţul petrolului va scădea, în condiţiile în care şi consumul acestuia se diminuează, din cauza crizei economice.

Rossiiskaia Gazeta scrie că proiectul bugetului pe următorii trei ani va fi elaborat astfel încât să reducă la minimum dependenţa vistieriei statului de oscilaţiile preţurilor petrolului pe piaţa mondială. Ministerul finanţelor îşi va lua drept punct de reper la planificarea cheltuielilor preţul mediu al petrolului pe câţiva ani, şi nu pe un singur an, ca până acum. Directorul centrului de analiză a comerţului mondial cu armament, Igor Korotcenko, a criticat iniţiativa guvernului vizând diminuarea cheltuielilor pentru educaţie şi sănătate, semnalând că există alte domenii pe baza cărora s-ar fi putut face economii la buget, cum ar fi întreţinerea şi deservirea funcţionarilor, achiziţionarea de maşini străine demnitarilor, relatează Moskovski Komsomoleţ.

Parlamentul frânează proiectele de lege iniţiate de fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, semnalează cotidianul Vedomosti. Iniţiativele legislative ale fostului şef de stat se anulează, nu se acceptă sau zac în general uitate la Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Consiliul Federaţiei, camera superioară, a respins miercuri proiectul de lege vizând fixarea unei zile unice de votare la alegerile regionale şi municipale. La ora actuală, alegerile locale se desfăşoară la date diferite în fiecare zonă a Rusiei. La ultima şedinţă a sesiunii de primăvară, senatorii au aprobat prieteneşte toate proiectele de lege primite de la Dumă - inclusiv răsunătoarele acte normative referitoare la conferirea statutului de 'agent străin' ONG-urilor cu finanţare externă şi cel vizând 'lista neagră a site-urilor' -, respingând unul singur: cel privitor la stabilirea alegerilor locale la o dată unică, în a doua duminică din septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor