Rusia falsifică datele de GPS ale unei nave britanice, trage focuri de avertisment către ea

Bombardier rusesc Su-24M2. (Captură Foto)
A.P.
23.06.2021

Un avion de vânătoare al Rusiei a tras focuri "de avertizare" asupra unei nave de pază a coastei aparţinând Marii Britanii - despre care armata rusă a afirmat că ar fi încălcat frontierele Rusiei în Marea Neagră, lângă Peninsula Crimeea -, a declarat miercuri Ministerul Apărării.

Avionul Su-24 al Marinei Ruse a lansat patru bombe pe cursul distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale Britanice pentru a-l „opri”, după ce o navă de patrulare a frontierei ruse a tras focuri de avertizare, potrivit agenţiei de ştiri TASS, care cita un comunicat al Ministerului Apărării.

Potrivit Moscow Times, HMS Defender „nu ​​a răspuns la avertisment”, se afirmă în comunicatul autorităţilor Rusiei.

Distrugătorul britanic a părăsit apele de lângă Capul Fiolent la câteva minute după ce au fost trase focurile.

RIA Novosti a raportat că Ministerul rus al Apărării a convocat ataşatul militar britanic în urma incidentului.

Varianta anglo-saxonă: date falsificate, operaţiuni tip "maskirovka"

Biroul de presă al Ministerului britanic al Apărării a negat că ar fi fost trasă vreo lovitură de avertizare asupra HMS Defender, adăugând că „nava Marinei Regale efectua o trecere inofensivă prin apele teritoriale ucrainene respectând dreptul internaţional”.

„Credem că ruşii au întreprins un exerciţiu de artilerie în Marea Neagră, iar ei oferiseră comunităţii maritime avertismente prealabile, referitoare la activitatea programată”, a adăugat acesta.

Marina Regală a declarat, la începutul lunii iunie, că HMS Defender „s-a îndepărtat” de grupul de atac britanic din Marea Mediterană „pentru a-şi îndeplini propriile misiuni în Marea Neagră”.

Site-ul web de ştiri al Institutului Naval al SUA a raportat, luni, că datele GPS pe surse deschise referitoare la poziţia HMS Defender şi ale altei nave NATO au fost falsificate pentru a face să pară că ar fi navigat direct către sediul flotei ruseşti a Mării Negre.

„Poziţionarea a două nave de război NATO la intrarea unei mari baze navale ruseşti ar fi considerată pe scară largă drept o acţiune provocatoare, bazată pe revendicări conflictuale de suveranitate”, a scris USNI News, citată de Moscow Times.

Majoritatea ţărilor consideră Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, o parte a Ucrainei.

Rob Lee, doctorand care urmăreşte evoluţiile ruseşti la Departamentul de studii de război al King’s College din Londra, a declarat pentru The Moscow Times că utilizarea de către Rusia a focurilor de avertizare pe o navă NATO marchează o „nouă” evoluţie.

„[Rusia] a efectuat câteva interceptări navale şi aeriene foarte agresive, dar acest lucru ar fi o noutate. Cu siguranţă este ceva mult mai grav decât interceptări agresive - deja normale. Sunt îngrijorat că trebuie să spun că sunt fără precedent, dar nu-mi amintesc să se fi întâmplat aşa ceva de când urmăresc evoluţiile”, a afimat Lee.

„Misiunea HMS Defender în Marea Neagră a fost politică - despre proiectarea prezenţei, susţinerea Kievului şi a aminti Moscovei că anexarea Crimeei nu a fost nici uitată şi nici acceptată”, a scris pe Twitter Mark Galeotti, fellow senior la Royal United Services Institute şi expert în probleme de securitate legate de Rusia.

„Moscova a reacţionat, de asemenea, politic (în felul său), falsificând mai întâi semnalele GPS pentru a încerca să prezinte nava Defender şi o fregată olandeză ca şi cum s-ar îndrepta agresiv către baza flotei ruseşti a Mării Negre din Sevastopol ... şi susţinând acum - aşa cum au făcut-o în trecut - că au ‘alungat’ Marina Regală prin operaţiuni agresive ”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor