Rusia este atât de izolată de sistemul financiar internaţional, încât se crede la adăpost de criza bancară

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov (Captură YouTube)

A fost o săptămână agitată pentru băncile americane. Dar Kremlinul preferă să privească la partea bună a lucrurilor, dacă există vreuna în situaţia dată, între noi fie spus.

Potrivit Business Insider, Rusia este acum atât de izolată de sistemul financiar internaţional, încât Kremlinul crede că nu se va confrunta cu niciun impact în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank.

"Sistemul nostru bancar are anumite conexiuni cu unele segmente ale sistemului financiar internaţional, dar se află în cea mai mare parte sub restricţii ilegale din partea Occidentului colectiv", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă de stat TASS. El s-a referit la sancţiunile impuse de Occident împotriva ţării din cauza invaziei ruse în Ucraina în urmă cu un an.

"Suntem, într-o oarecare măsură, asiguraţi împotriva impactului negativ al crizei care se desfăşoară acum peste ocean", a declarat Peskov, potrivit agenţiei de presă.

În schimb, Rusia - la fel ca o mare parte a lumii - s-a confruntat cu o criză a creditelor din cauza consecinţelor crizei creditelor ipotecare din SUA din 2008, care a dus în cele din urmă la criza financiară globală.

Pe măsură ce ţara şi-a revenit din recesiune, a început să lucreze la marea sa ambiţie de a face din Moscova un centru financiar global. Dar acest vis a fost acum zădărnicit, Rusia fiind supusă unor sancţiuni drastice.

Băncile internaţionale şi giganţii din domeniul contabilităţii s-au retras din Rusia sau lucrează pentru ieşirea lor din ţară din cauza războiului din Ucraina. La două zile după invazie, unele bănci ruseşti au fost, de asemenea, interzise la SWIFT, serviciul de mesagerie cu sediul în Belgia care permite băncilor din întreaga lume să comunice cu privire la tranzacţiile transfrontaliere. Această interdicţie a îngreunat tranzacţiile transfrontaliere pentru sistemele comerciale şi financiare ale Rusiei, izolând ţara din punct de vedere economic şi financiar. Ţara se confruntă, de asemenea, cu restricţii asupra exporturilor sale cheie de energie, inclusiv cu un plafon al preţului petrolului de 60 de dolari pe baril.

Cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat rezistenţa economiei ruseşti, iar serviciul de statistică al ţării a declarat că PIB-ul său s-a contractat cu doar 2,1% în 2022 - deşi există unele întrebări cu privire la cifrele sale, deoarece a încetat să mai publice anumite statistici economice cheie de anul trecut.

Într-adevăr, oligarhul aluminiului Oleg Deripaska a declarat la Forumul Economic Krasnoyarsk din Siberia că Rusia "va avea nevoie de investitori străini", deoarece fondurile sale sunt pe sfârşite, a relatat Bloomberg pe 2 martie.

"Nu vor mai fi bani deja anul viitor", a spus Deripaska, potrivit publicaţiei media.

Kremlinul nu a răspuns imediat solicitării Insider de a face comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe