Rusia cere negocieri "urgente", ameninţă cu răspuns militar, convoacă o reuniune a comandamentului armatei

Tancuri ruseşti T-90 în Moscova, Rusia, 9 mai 2015. (RIA Novosti/Getty Images)
A.P.
21.12.2021

Rusia solicită discuţii imediate cu Statele Unite ale Americii privind acordarea unor garanţii de securitate din partea NATO, a declarat luni un înalt diplomat, în timp ce negociatorul şef al preşedintelui Vladimir Putin pentru controlul armelor a avertizat cu privire la un „răspuns militar” dacă alianţa va continua să lovească „punctele dureroase” ale Moscovei.

Ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov a vorbit la câteva zile după ce Moscova a făcut publică o listă de cereri care urmăresc limitarea rolului blocului militar occidental condus de SUA în Ucraina şi în fostul spaţiu sovietic.

„Avem nevoie [de răspunsuri] urgent, deoarece situaţia este foarte gravă şi poate deveni mai complicată”, a declarat agenţia de ştiri RIA Novosti, citându-l pe Riabkov.

Konstantin Gavrilov, care conduce delegaţia Rusiei pentru discuţiile privind securitatea militară şi controlul armelor de la Viena, a retransmis avertismentul anterior al lui Riabkov cu privire la acţiunile militare ale Moscovei, pe care le-a descris ca răspuns la "activităţile ameninţătoare ale NATO".

„Toată lumea din NATO înţelege bine că, în ciuda forţei şi puterii [sale], trebuie să întreprindă acţiuni politice concrete”, a spus Gavrilov într-o emisiune la televiziunea de stat.

„Alternativa este un răspuns militar-tehnic şi militar din partea Rusiei”, a adăugat Gavrilov fără a detalia ameninţarea.

Riabkov crede că Occidentul va „încerca să transforme” cererile presante de negocieri ale Rusiei „într-un proces lent”.

Statele Unite au răspuns cererilor Rusiei pentru discuţii urgente susţinând că nu vor negocia fără contribuţia Europei. UE a respins cererea Rusiei de a bloca ambiţiile NATO ale Ucrainei.

Cu toate acestea, oficialii europeni au semnalat în ultimele zile dorinţa de a negocia cu Moscova.

„Trebuie să rezolvăm tensiunile actuale la nivel diplomatic”, a declarat noul ministru german al Apărării, Christine Lambrecht, citată de Financial Times.

„Vom discuta propunerile Rusiei. . . Dar este inacceptabil ca Rusia să dicteze membrilor NATO poziţia şi acesta este un lucru pe care îl vom face foarte clar”, a afirmat ea, duminică, în timp ce vizita trupele germane staţionate în Lituania, pe care Rusia ar dori să le vadă îndepărtate.

„Vom discuta aceste propuneri care sunt în prezent pe masă... cu toţi partenerii noştri din UE şi din NATO”, a declarat pentru Financial Times purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Andrea Sasse. „Este important ca în dialogul nostru pe care îl avem [cu Rusia] în acest moment, să rămânem fideli principiilor noastre. Iar unul dintre ele este indivizibilitatea securităţii tuturor statelor membre NATO. Iar acest lucru determină ceea ce putem şi nu putem accepta.”

În lista de cereri publicată vineri, Rusia a cerut ca SUA să nu înfiinţeze noi baze militare în ţările ex-sovietice şi ca NATO să garanteze blocarea aderării în viitor a statelor din fostul bloc comunist.

De asemenea, Rusia doreşte ca NATO să renunţe la toate activităţile militare din Ucraina, Europa de Est, regiunea Caucaz şi Asia Centrală.

În plus, Rusia doreşte ca NATO să se angajeze să nu desfăşoare trupe în fostele state membre comuniste Polonia, Republica Cehă şi Ţările Baltice fără acordul Moscovei.

În urma comentariilor lui Riabkov, Kremlinul a anunţat că Putin va găzdui marţi o reuniune extinsă a consiliului de administraţie al Ministerului Apărării, în care preşedintele va stabili priorităţile pentru Armata şi Marina Rusiei.

În timp ce Occidentul urmăreşte fiecare mişcare a lui Putin, fiind îngrijorat de o eventuală invadare a Ucrainei, consiliul militar îi va include pe comandanţii fiecărei ramuri militare, cei de districte militare regionale, flote şi flotile, precum şi formaţiuni şi unităţi militare.

Reuniunea de vârf va „evalua activităţile Forţelor Armate Ruse în 2021 şi va stabili sarcini şi priorităţi pentru dezvoltarea lor ulterioară anul viitor”, a declarat Kremlinul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor