Rusia, alertată după summitul NATO de la Washington, sună Pentagonul

Secretarul Apărării Lloyd Austin a vorbit vineri la telefon cu omologul său rus pentru a doua oară în mai puţin de o lună şi la o zi după încheierea summitului NATO de la Washington, cu accent pe contracararea Moscovei, informează Pentagonul potrivit The Hill.
În timpul convorbirii cu ministrul rus al Apărării, Andrey Belousov, care a fost iniţiată de Moscova, Austin "a subliniat importanţa menţinerii liniilor de comunicare pe fondul războiului în curs al Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat reporterilor secretarul de presă adjunct Sabrina Singh.
Austin a vorbit ultima dată cu Belousov pe 25 iunie, cu aproximativ două săptămâni şi jumătate mai devreme. Înainte de aceasta, şeful Pentagonului nu mai vorbise direct cu omologul său rus din martie 2023. Comunicaţiile dintre Washington şi Moscova au fost întrerupte aproape complet de când forţele Kremlinului au invadat Ucraina în februarie 2022.
Dar Rusia pare să fie tulburată după summitul NATO, în cursul căruia membrii alianţei au emis un comunicat comun care prevede un nou sprijin militar şi financiar pentru Ucraina şi s-au angajat să sprijine o "cale ireversibilă" către o viitoare aderare a ţării în dificultate.
Mai mult, NATO a sprijinit eforturile Ucrainei de a obţine o mai mare libertate în utilizarea armelor furnizate de Occident pentru a lovi în interiorul Rusiei, Regatul Unit anunţând că va permite Kievului să lovească ţinte de peste graniţele Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Marea Britanie.
În plus, Statele Unite şi Germania au anunţat miercuri mutarea mai multor arme strategice în Europa, inclusiv lansatoare cu rază lungă de acţiune, cum ar fi sistemele de rachete hipersonice nedezvoltate, începând din 2026.
Moscova, care a văzut mult timp extinderea NATO ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale, a declarat că va riposta împotriva planurilor de desfăşurare a rachetelor americane.
"NATO şi-a confirmat încă o dată foarte clar esenţa. Este o alianţă fondată într-o eră a confruntării cu scopul de a continua confruntarea. Vedem de fapt că infrastructura militară a alianţei se îndreaptă constant şi treptat spre frontierele noastre. [...] Toate acestea ne vor cere să adoptăm răspunsuri gândite, coordonate şi eficiente pentru a descuraja şi confrunta alianţa", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferinţe de presă cu agenţiile de presă ruse.
În plus faţă de tensiuni, săptămâna aceasta au apărut informaţii conform cărora serviciile secrete americane şi germane au dejucat un complot de asasinat rusesc împotriva directorului general al unei companii germane de producţie care trimite muniţii în Ucraina.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat de atunci că aliaţii sporesc schimbul de informaţii pentru a combate astfel de atacuri ruseşti.
Întrebat dacă Pentagonul dispune de informaţii care să confirme planul rusesc de asasinare sau dacă Austin a adus în discuţie cu Belousov complotul dejucat, Singh a refuzat să ofere detalii suplimentare.
"Desigur, noi întotdeauna, cu oricare dintre aliaţii şi partenerii noştri, împărtăşim întotdeauna informaţii, dar nu am mai multe de adăugat", a spus ea.