Rusia afirmă că liniile telefonice de urgenţă cu SUA şi NATO rămân în funcţiune, în contextul creşterii riscurilor nucleare

Vladimir Putin (Getty Images)
Redacţia
09.10.2024

Rusia a declarat marţi că încă are o linie telefonică de urgenţă cu Statele Unite şi cu alianţa militară NATO pentru a dezamorsa crizele, în timp ce riscurile nucleare cresc, în contextul celei mai grave confruntări dintre Moscova şi Occident de la apogeul Războiului Rece.

Războiul din Ucraina, care durează de 2 ani şi jumătate, intră în ceea ce oficialii ruşi consideră a fi cea mai periculoasă fază a sa, pe măsură ce forţele ruse avansează, iar SUA analizează posibilitatea de a permite Kievului să lovească adânc în teritoriul Rusiei cu rachete occidentale.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 12 septembrie că aprobarea de către Occident a unui astfel de pas ar însemna „implicarea directă a ţărilor NATO, a Statelor Unite şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina”.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Gruşko, care supraveghează relaţiile cu Europa şi NATO, a declarat pentru agenţia de presă de stat RIA că Moscova percepe alianţa militară ca sporind rolul armelor nucleare în strategia sa.

Rusia, a menţionat Gruşko, îşi actualizează doctrina nucleară pentru a trimite un semnal „astfel încât adversarii noştri să nu îşi facă iluzii cu privire la disponibilitatea noastră de a asigura securitatea Federaţiei Ruse cu toate mijloacele disponibile”.

Putin schimbă doctrina nucleară a Rusiei pentru a da Rusiei un prag uşor mai scăzut pentru utilizarea acestor arme ca răspuns la un atac cu arme convenţionale.

Statele Unite prezintă China drept cel mai mare concurent al lor şi Rusia drept cea mai mare ameninţare la adresa statelor naţionale, în timp ce preşedintele american Joe Biden susţine că acest secol va fi definit de o competiţie existenţială între democraţii şi autocraţii.

O aşa-numită linie telefonică directă între Moscova şi Washington a fost stabilită în 1963 pentru a reduce percepţiile greşite care au alimentat criza rachetelor cubaneze din 1962, permiţând comunicarea directă între liderii americani şi ruşi.

Linia directă ruso-americană, în prezent un sistem computerizat de comunicare securizat, a fost utilizată în timpul crizelor majore, cum ar fi Războiul de şase zile din 1967, invazia sovietică din Afganistan în 1979, atacurile de la 11 septembrie 2001 şi după invazia americană din Irak în 2003.

În plus faţă de linia fierbinte a liderilor, există, de asemenea, linii fierbinţi nucleare între Pentagon şi Ministerul rus al Apărării, care au fost create în timpul Războiului Rece pentru a reduce riscul unui război nuclear.

După ce Putin a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie 2022, a fost creată o linie suplimentară, aşa-numita „deconfliction”, între armata rusă şi cea americană pentru a preveni escaladarea războiului într-un război ruso-american.

În iulie, ministrul Apărării Andrei Belousov l-a contactat pe secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în legătură cu suspiciunile privind un complot ucrainean de a ataca Rusia. New York Times a raportat că Austin a primit un telefon de la Belousov, la 12 iulie, despre o operaţiune ucraineană secretă planificată împotriva Rusiei, despre care Moscova credea că are aprobarea Statelor Unite.

Există, de asemenea, o linie telefonică Rusia-NATO, înfiinţată în 2013, pentru a reduce neînţelegerile în situaţii de criză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor