Rugby: "Zimbrii" au păstrat Cupa României la Baia Mare, după ce au învins Steaua cu 9-3

CSM Ştiinţa Baia Mare a câştigat, sâmbătă, finala Cupei României, învingând Steaua Bucureşti cu scorul de 9 la 3 (3-3 la pauză), păstrând astfel trofeul în Maramureş.
Epoch Times România
01.12.2012

CSM Ştiinţa Baia Mare a câştigat, sâmbătă, finala Cupei României, învingând Steaua Bucureşti cu scorul de 9 la 3 (3-3 la pauză), păstrând astfel trofeul în Maramureş.

Jucând în faţa propriilor suporteri care au umplut stadionul "Lascăr Ghineţ", băimărenii au dominat partida, deşi bucureştenii s-au apărat cât au putut de bine, punctele fiind înscrise din trei lovituri de pedeapsă transformate de Michael Wiringi, pentru stelişti căpitanul Florin Vlaicu reuşind să aducă cele 3 puncte pe tabela de marcaj în prima repriză.

Primul mitan a fost unul destul de anost şi din cauza greşelilor de mânuire a balonului şi a gazonului alunecos, "zimbrii" reuşind abia în minutul 24 să deschidă scorul prin transformarea lui Wiringi. După numai şase minute diferenţa pe tabela de marcaj a fost recuperată printr-o încercare reuşită de militari prin Vlaicu, 3-3 fiind scorul la finalul primelor 40 de minute. Deşi băimărenii au mai beneficiat de două lovituri de pedeapsă în prima parte a partidei, ele au fost ratate de acelaşi Wiringi, în minutele 33 şi 36.

A doua repriză a fost una de mare angajament, în special pe final, momentul decisiv al jocului fiind probabil eliminarea stelistului Baraulea pentru infracţiuni repetate, în minutul 59, după ce a primit un cartonaş galben. CSM Ştiinţa Baia Mare a obţinut alte două lovituri de pedeapsă, în minutele 47 şi 65, Wiringi achitându-se de obligaţii şi transformându-le pe amândouă, bucureştenii nereuşind să mai pună în mare pericol buturile adverse, scorul oprindu-se la 9-3 pentru "zimbrii" la finele celor 80 de minute.

CSM Ştiinţa Baia Mare reuşeşte să învingă astfel pentru a şasea oară pe Steaua în acest an, după meciurile din sezonul regulat al SuperLigii şi din play-off, şi îi egalează pe "militari" în ceea ce priveşte finalele de Cupă câştigate în meciuri directe, rezultatul fiind acum doi la doi.

La începutul partidei s-a ţinut un moment de reculegere în memoria lui Dumitru Antonescu, cel care în 1970 a pus bazele clubului de rugby din Baia Mare, echipa la care a şi antrenat. Maestru emerit al sportului şi lector universitar, Antonescu a încetat din viaţă în Germania.

De asemenea, finala Cupei României a fost meciul de retragere pentru Cosmin Cirţiu şi Vasile Bârlea, jucătorii echipei CSM Ştiinţa Baia Mare. Cei doi jucători au primit o medalie în semn de recunoştinţă pentru activitatea lor sportivă.

Pentru a-şi încuraja spectatorii, CSM Ştiinţa Baia Mare a organizat la începutul meciului de rugby o tombolă cu premii, câştigătorii primind cinci baloane cu autografele sportivilor, un trening al echipei naţionale, trei fulare şi două fanioane.

Vice-campioana CSM Ştiinţa Baia Mare şi Steaua Bucureşti s-au aflat pentru a patra oară faţă în faţă în actul final al competiţiei.

"Zimbrii" şi "militarii" şi-au disputat Cupa României după ce băimărenii au reuşit, în semifinale, să treacă de cei de la CS Universitatea Cluj cu scorul de 43 la 17, iar bucureştenii au reuşit surpriza, eliminând campioana en-titre şi deţinătoarea actuală a Cupei, RCM Universitatea de Vest Timişoara, cu 38 la 33, după un meci extrem de disputat.

Prima finală a Cupei României dintre Baia Mare şi Steaua s-a disputat în 2006, când bucureştenii s-au impus cu un scor categoric, 41-12. Peste un an, cele două echipe s-au reîntâlnit în ultimul act al Cupei României, când roş-albaştrii au câştigat dramatic, cu scorul de 14-13. În 2010, Baia Mare şi-a luat revanşa, câştigând finala Cupei cu 13-6, reuşind al doilea event din istoria clubului după cel realizat în 1990. În 2011, "zimbrii" băimăreni au ajuns în finala Cupei dar au pierdut în faţa timişorenilor de la RCM Universitatea de Vest cu 10 la 32, ratând al doilea event consecutiv, cupă-campionat, şi al treilea din istoria clubului. Atunci, echipa din Timişoara a fost întărită cu doi jucători de la Steaua: Florin Vlaicu şi Viorel Lucaci.

Finala Cupei României a fost arbitrată de Vlad Iordăchescu (centru), Radu Petrescu şi Răzvan Iordăchescu (asistenţi). Arbitrul nr. 4 va fi Nicolae Copil, iar arbitrul nr. 5 va fi Dănuţ Frăsineanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor