Rovana Plumb: Cedarea resurselor de cupru, o ameninţare la adresa siguranţei naţionale

Epoch Times România
30.03.2012

Cedarea resurselor de cupru reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei naţionale, consideră Rovana Plumb, preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD (OFPSD).

"Recent, statul român a luat decizia privatizării companiei Cupru Min, la un preţ considerat, în mediile de specialitate şi în presă, de zeci de ori mai mic decât valoarea reală a acesteia. În acest fel, România a cedat 60% din resursele sale de cupru pe un preţ de nimic unor investitori externi, fără a cere nicio garanţie că acolo se vor face investiţii sau se vor crea locuri de muncă pentru români", susţine Rovana Plumb într-un comunicat de presă.

Aceasta consideră că o situaţie similară există în cazul resurselor de aur de la Roşia Montană.

"România este vândută pe bucăţi de PDL, care pe ultima sută de metri încearcă să obţină cât profit mai poate înainte de a pierde puterea. PDL jefuieşte practic resursele minerale ale României, iar acest jaf va afecta dezvoltarea pe termen lung a ţării şi toate generaţiile care vor urma. România va fi un stat mult mai sărac, din moment ce resursele sale vor fi fost cedate unor companii obscure, în schimbul unor profituri private ale clientelei PDL", se mai arată în comunicat.

Preşedintele OFPSD atrage atenţia că "statul român nu are, în acest moment, o strategie naţională privind valorificarea eficientă şi protejarea resurselor minerale şi naturale, care trebuie să facă parte din strategia privind siguranţa naţională".

Rovana Plumb susţine că este necesar un inventar al resurselor naţionale, realizat de către un institut independent, precum şi o strategie clară de protejare a acestora şi de valorificare eficientă a lor conform cu obiectivele "Foii de parcurs pentru o Europă eficientă din punct de vedere a utilizării resurselor" şi cu interesul naţional al României.

"Ceea ce fac autorităţile în acest moment este un act iresponsabil. Sunt cedate resurse de o valoare extrem de mare, în totală lipsă de transparenţă şi la adăpostul unor minciuni uriaşe. Preşedintele României vorbeşte despre revigorarea industriei extractive, uitând însă că nu se vor revigora decât conturile companiilor străine care vor extrage şi valorifica resursele româneşti. Dezvoltarea durabilă presupune să ne folosim resursele în aşa fel încât să generăm bunăstare şi pentru generaţiile viitoare. Dacă PDL vinde totul acum, dezvoltarea României este compromisă pentru câteva generaţii", a mai afirmat Rovana Plumb.

Compania Roman Copper Corp. Canada a câştigat, luni, licitaţia organizată pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud, la preţul de 200,772 milioane euro, preţul de pornire fiind de 57,363 milioane euro.

La licitaţia cu strigare au participat trei ofertanţi, OZ Minerals Limited Australia, Dundee Holding BV Olanda şi Roman Copper Corp. Canada. Cu Roman Copper Corp. Canada urmează să se negocieze clauzele contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni.

Strategia de privatizare a societăţii Cupru Min Abrud a fost aprobată prin hotărâre de guvern, iar privatizarea a fost cuprinsă ca angajament în scrisoarea de intenţie în cadrul Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, având ca termen de realizare finalul lunii aprilie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor