Rotativa nu mai merge aşa de "sticlă". Iohannis "nu crede că se va face rotaţia" în timp ce are loc greva din Educaţie

Klaus Iohannis in cadrul Universitatii Bucuresti - presidency.ro
Klaus Iohannis in cadrul Universitatii Bucuresti - presidency.ro (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Sibiu, că nu crede că rotativa guvernamentală se mai poate face după calendarul stabilit iniţial, în contextul în care negocierile dintre sindicaliştii din învăţământ şi guvernanţi au eşuat iar greva generală continuă.

"În mod normal, mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea. (...) Atunci, este nevoie ca Guvernul şi coaliţia, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie. (...) Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat. Şi una, şi alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând", a declarat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Întrebat dacă el crede că UDMR ar trebui să rămână la guvernare sau dacă susţine un Guvern PNL-PSD, preşedintele României a replicat că el nu are de gând să se opună niciunei formule care duce la o guvernare stabilă.

"Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul Guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare, dar am încredere că lucrurile se vor rezolva. Fiind azi, joi, şi greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână-două se face rotaţia, important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un Guvern care garantează stabilitatea guvernării şi stabilitatea României. Acestea sunt lucrurile pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea coaliţiei", a adăugat Klaus Iohannis.

Reamintim că, în urmă cu o zi, şeful statului susţinea că rotaţia guvernamentală se poate realiza conform calendarului stabilit prin protocol, respectiv până la data de 1 iunie. Preşedintele Iohannis a mai precizat că "vineri va începe procedura, iar în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai". Detalii aici.

"Această rotaţie trebuie să se desfăşoare, după părerea mea, rapid, corect, pe scurt, cum se spune, 'sticlă', fiindcă oamenii trebuie să vadă că aici nu e vorba de tras sfori, de negocieri care se poartă prea târziu, ci de o chestiune pe care şi-a însuşit-o Coaliţia de la bun început, se pune în practică şi mergem mai departe. Asta este aşteptarea mea", a transmis atunci Iohannis.

Greva profesorilor a intrat joi în a patra zi de protest. "Jos Guvernul", au scandal sindicaliştii din Educaţie, în faţa Palatului Victoria, după ce negocierile cu reprezentanţii Executivului au eşuat până în acest moment. Detalii aici.