Românul care a organizat o întâlnire la Casa Albă între Trump şi dizidenţi nord-coreeni înfurie Beijingul. Ce mesaj are pentru Xi Jinping
focus
Greg Scărlătoiu, director executiv al Comitetului pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord (HRNK), a cerut public Partidului Comunist Chinez să pună capăt persecuţiei sale brutale împotriva mişcării Falun Gong.
Născut în România, Scărlătoiu este unul dintre tinerii revoluţionari care în 1989 au ieşit în stradă împotriva regimului Ceauşescu şi care, ulterior, a ajuns în prima linie a luptei pentru drepturile omului la nivel internaţional.
Într-un discurs susţinut în capitala Statelor Unite, cu ocazia marcării a 25 de ani de la debutul persecuţiei contra Falun Gong, Scărlătoiu a tras un semnal de alarmă cu privire la ororile care au loc în China modernă.
Falun Gong, o practică tradiţională de qigong ce implică respectarea unui cod moral axat pe trei valori universale - Adevăr, Compasiune, Toleranţă - şi efectuarea a cinci exerciţii meditative, s-a bucurat de o mare popularitate în China în anii 1990, estimându-se că la acea vreme erau între 70 şi 100 de milioane de practicanţi. Însă, începând din iulie 1999, grupul s-a confruntat cu o amplă campanie de persecutare şi eliminare, lansată de Partidul Comunist Chinez şi care a implicat încarcerarea, tortură, muncă forţată, omorul şi recoltarea forţată de organe.
“În decembrie 1989, student în primul an la Universitatea Bucureşti, mă aflam în mijlocul revoluţiei anticomuniste care a dărâmat regimul lui Nicolae Ceauşescu şi a deschis calea spre libertate, dreptate şi drepturile omului. Acest lucru se întâmpla la doar câteva luni după masacrul din Piaţa Tiananmen comis de Partidul Comunist Chinez împotriva civililor nevinovaţi. Permiteţi-mi să îmi exprim admiraţia profundă pentru practicanţii Falun Gong din China, din Statele Unite şi din alte părţi ale lumii. Pentru noi, apărătorii drepturilor omului angajaţi în atâtea lupte dificile împotriva tiraniei şi opresiunii, sunteţi cu adevărat un model formidabil. În ciuda campaniilor represive şi nemiloase ale Partidului Comunist Chinez pentru eradicarea acestei practici spirituale străvechi, bazată pe milenii de tradiţie chineză autentică şi pe valori universale, precum onestitate, compasiune şi toleranţă, practicanţii au supravieţuit, deşi au suferit pierderi enorme.
Împotriva tuturor adversităţilor, practicanţii Falun Gong au reuşit să îşi păstreze şi să îşi preţuiască identitatea şi să ocolească unul dintre cele mai represive şi mai sofisticate sisteme de constrângere, control, supraveghere şi pedeapsă din lume. La un sfert de secol de la începerea campaniei masive a Partidului şi a epurărilor menite să o extermine, Falun Gong a supravieţuit şi şi-a continuat eforturile pentru libertatea de alegere a convingerilor şi a religiei, libertatea de a trăi conform propriului cod de valori morale şi etice, de creştere a bunăstării spirituale prin exerciţiu, meditaţie şi îmbunătăţire morală. Toate acestea sunt drepturi fundamentale ale omului. Aceste drepturi fundamentale ale omului sunt sacre. Ele trebuie protejate. Ele trebuie să definească înseşi principiile existenţei noastre. Persecuţia semenilor nu îşi are locul în lume, în China, în alte părţi şi, desigur, în special în Statele Unite”, a declarat Scărlătoiu.
De asemenea, Scărlătoiu a declarat că nicio campanie opresivă chineză, la fel ca orice altă campanie opresivă, nu este binevenită pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
“Prin intermediul reprezentanţilor noştri aleşi, noi, poporul american, inclusiv colegii noştri americani Falun Gong, suntem alături de cei oprimaţi. Susţinem drepturile şi libertatea practicanţilor Falun Gong din China şi nu numai. Sunt unul dintre cei mulţi care sunt îngroziţi de atrocităţile şi crimele împotriva umanităţii comise de Partidul Comunist Chinez împotriva practicanţilor Falun Gong. Recoltarea forţată sistematică de organe, în special, şochează conştiinţa omenirii.
În calitate de apărător al drepturilor omului, sunt încurajat să ştiu că în Camera Reprezentanţilor a fost adoptat HR 4132, Legea privind protecţia Falun Gong, şi sper şi mă rog ca legea să treacă de Senat şi să fie promulgată. În mijlocul unei mari adversităţi, este o adevărată onoare şi un privilegiu să fiu alături de dumneavoastră, surori şi fraţi Falun Gong. Persecuţia împotriva Falun Gong în China trebuie să înceteze. Rezilienţa şi tenacitatea dumneavoastră sunt un adevărat far de speranţă pentru noi toţi”, a continuat el.
Potrivit lui Scărlătoiu, “lupta va fi lungă, extenuantă, periculoasă, iar adevărul, compasiunea, toleranţa şi drepturile omului vor prevala întotdeauna”, adăugând “voi fi mereu alături de voi”.
Reamintim, în acest context, că senatorul american republican Marco Rubio a prezentat recent un proiect de lege menit să descurajeze uciderea de către regimul comunist chinez a practicanţilor Falun Gong pentru prelevarea organelor acestora.
Dacă va fi adoptată, Legea privind protejarea Falun Gong ar face ca SUA să evite cooperarea cu China în domeniul transplantului de organe şi să preseze Beijingul să pună capăt “campaniei de recoltare forţată de organe sponsorizată de stat”.
Cine este Scărlătoiu
Greg Scărlătoiu, originar din România, născut şi crescut sub regimul comunist din această ţară, este în prezent un cetăţean american naturalizat şi a coordonat 20 de publicaţii HRNK care abordează situaţia drepturilor omului în Coreea de Nord şi funcţionarea regimului său.
Este profesor invitat la Hankuk University of Foreign Studies din Seul, precum şi instructor şi coordonator al clasei Peninsula Coreeană şi Japonia de la State Department's Foreign Service Institute (FSI).
Lector experimentat pe teme coreene, Scărlătoiu este un comentator frecvent pentru CNN, BBC, Al Jazeera, Voice of America, Radio Free Asia şi alte organizaţii media. Timp de 14, el a fost autorul şi a difuzat săptămânalul Scărlătoiu Column în limba coreeană către Coreea de Nord pentru Radio Free Asia.
Acesta a apărut în calitate de martor expert la mai multe audieri ale Congresului SUA privind drepturile omului în Coreea de Nord.
Totodată, Scărlătoiu a fost responsabil de organizarea, în februarie 2018, a unei întâlniri la Casa Albă între preşedintele american de la acea vreme Donald Trump şi un grup de opt dizidenţi nord-coreeni. Acea vizită a dizidenţilor nord-coreeni i-a oferit lui Trump posibilitatea de a insista asupra încălcărilor drepturilor omului în Coreea de Nord, subliniind costurile umane pe care regimul comunist al lui Kim Jong-un le are asupra populaţiei.