România vrea ca Serbia să respecte criteriul politic, spune Orban
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat miercuri că România vrea ca Serbia să respecte criteriul politic, criteriu pe care l-au avut toate ţările care au început negocierile pentru aderare la UE.
"România cere o chestiune extrem de importantă, cea privind respectarea criteriului politic de către Serbia, mai precis respectarea drepturilor minorităţilor naţionale", a declarat ministrul MAEur, întrebat de poziţia României de marţi privind garanţiile pentru respectarea drepturilor minorităţilor din Serbia.
"Sunt probleme serioase în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor naţionale din Serbia, ăsta-i motivul pentru care s-a dorit ca discuţia să fie ridicată la nivelul Consiliului European.Pentru toate statele care au aderat la UE, ca o condiţie de începere a negocierilor a fost îndeplinirea criteriului politic. Şi criteriul politic înseamnă şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale din ţările respective. E vorba de un principiu pentru toate minorităţile, indiferent de mărime, aşa cum se întâmplă în România. Indiferent că vorbim de un milion de persoane sau vorbim de câteva zeci de mii de persoane, regulile trebuie aplicate şi trebuie să fie aceleaşi", a mai spus Leonard Orban.
Comunitatea românească din Serbia numără aproximativ 250.000 de persoane. Cei mai mulţi locuiesc în Valea Timocului, în estul Serbiei, şi Voivodina, în nordul ţării. Spre deosebire de românii din Voivodina, care au fost recunoscuţi oficial încă din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodată de drepturi specifice minorităţilor naţionale. În Voivodina, românii beneficiază de învăţământ public, emisiuni de televizune şi posturi de radio în limba română, iar în 2001 a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, care a fost recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009 şi care are sub jurisdicţia sa doar parohiile româneşti din Voivodina. Numiţi "vlahi", românii din Timoc au fost privaţi de învăţământ sau activităţi culturale şi religioase în limba maternă.
Consiliul Afaceri Generale a recomandat marţi acordarea statutului de ţară candidată Serbiei, fără a lua o decizie formală, ca urmare a insistenţei României privind garanţiile privind respectarea drepturilor minorităţilor. Decizia finală urmează să fie luată la Consiliul European din 1 şi 2 martie.
Până atunci, România şi Serbia urmează să semneze un protocol pe minorităţi, "neamestecul statului în dreptul românilor de a-şi defini propria minoritate" fiind cea mai importantă prevedere a acestui document, a spus la B1TV Cristian Diaconescu.