România „vânează” un contract de un miliard de dolari!

România pregăteşte semnarea celui mai mare contract de livrare de armament din istoria ţării, de circa un miliard de dolari, negociind cu specialiştii militari din Columbia livrarea de transportoare blindate, dar şi a unor tancuri fabricate de Uzina din Bucureşti.
Bogdan Costea
03.06.2012

România pregăteşte semnarea celui mai mare contract de livrare de armament din istoria ţării, de circa un miliard de dolari, negociind cu specialiştii militari din Columbia livrarea de transportoare blindate, dar şi a unor tancuri fabricate de Uzina din Bucureşti.

O delegaţie din partea Ministerului Apărării din Columbia se află în aceste zile în România pentru a vizita Uzina Mecanică Bucureşti şi Automecanica Moreni, filiale din cadrul Romarm. "Delegaţia din Columbia se află în România pentru discuţii privind încheierea unui contract ce presupune achiziţionarea de tehnică militară", a spus Vasile Crişan, directorul general al Romarm, companie care a avut în 2011 o cifră de afaceri de 1,6 milioane de euro. “Este vorba de un transportor blindat de trupe care acum este în faza de proiectare şi transportorul blindat de trupe 8X8 saur 1 şi saur 2, din portofoliul de produse al uzinei de la Moreni. Delegaţia din Columbia şi-a manifestat interesul şi pentru tancul românesc TR 85M1 care se fabrică la Uzina Mecanică Bucureşti, "o maşină de luptă foarte apreciată pe piaţa internaţională", după cum a precizat directorul Romarm. "Cu produsele din portofoliul acestor filiale ale Romarm noi stăm la masa premianţilor, la nivel mondial", se mândreşte Crişan, care a precizat că negocierile cu armata Republicii Columbia se poartă de circa doi ani. "Ne bucură foarte mult că, în sfârşit, în urma vizitei de acum două luni pe care noi am efectuat-o în Columbia, oficiali ai Ministerului Apărării columbian ne-au întors vizita, urmând să discutăm pe subiecte ce ţin de capacităţile tehnice şi portofoliul de produse ale companiei noastre", a mai arătat Crişan.

Contractul cu partea columbiană ar presupune atât comercializarea unui număr important de maşini de luptă, cât şi asigurarea mentenanţei şi transfer de tehnologie în Columbia, contractul având şi o componentă de instruire a specialiştilor columbieni din domeniul tehnic şi de întreţinere a maşinilor de luptă.

În principal, columbienii par interesaţi de transportoare blindate fabricate la Moreni, iar ministrul apărării din Columbia şi câţiva specialişti încearcă de câteva zile să demareze semnarea unui contract de livrare de echipament şi tehnică militară. Echipamentele militare româneşti vor fi testate zilele acestea în poligonul de la Mihai Bravu, din Giurgiu, şi abia după aceea columbienii vor hotărî dacă vor semna contractul cu cei de la Romarm. „Da, au fost negocieri şi se continuă negocierile, dar încă nu s-a semnat nimic”, a spus Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei.

În 2011, România a exportat armament în valoare de 131 de milioane de euro, conform rapoartelor trimestriale publicate de Departamentul pentru Controlul Exporturilor din cadrul Ministerului de Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor