România va plăti către FMI în 2013 cea mai mare factură din istorie

.
. (Epoch Times România)

Dacă anul trecut a fost scutit de plata ratelor, în 2013, Ministerul Finanţelor trebuie să plătească la FMI un miliard de euro, restul urmând să fie acoperit de către BNR.

În total, în 2013, România trebuie să plătească cea mai mare factură către Fondul Monetar Internaţional - aproximativ 5,2 miliarde de euro.

Delegaţia FMI este aşteptată în luna ianuarie la Bucureşti, pentru a discuta cu Guvernul USL condiţiile unui nou acord.

Nu mai puţin de 3,9 miliarde de euro este suma pe care Banca Naţională a României trebuie s-o ramburseze în acest an către FMI.

La această sumai se adaugă suma de un miliard de euro pe care Guvernul USL trebuie s-o plătească finanţatorilor externi, după ce anul trecut Ministerul de Finanţe a fost scutit de plata ratelor.

Dobânzile nu sunt nici ele prea mici, peste 300 de milioane de euro. Suma totală care trebuie plătită până în 2015 este de 13,4 miliarde de euro, din care BNR va plăti cel mai mult, aproximativ 9,8 miliarde de euro din cele 31 de miliarde de euro pe care le are în rezervă.

Însă datoria guvernului USL către FMI pare cel mai greu de rambursat.

Analiştii economici au precizat cam ce măsuri ar putea lua Guvernul în cazul în care nu va avea bani pentru a plăti datoria către FMI, relevă adevărul.ro.

Măsurile ţin de mărirea în continuare a taxelor, de reduceri de cheltuieli, inclusiv cu salariile sau împrumuturile de la bănci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie