România TV apasă pedala în campanie: Simion le face case sinistraţilor din Galaţi cu banii lui Gigi Becali

George Simion, Gigi Becali la România TV
Andrei Pricopie
01.10.2024

Afaceristul Gigi Becali a băgat mâna în buzunar, în plină campanie, şi i-a dat bani prezidenţiabilului George Simion să facă case pentru sinistraţii din Galaţi, care au rămas pe drumuri după inundaţiile care au devastat ţara. Momentul a fost speculat electoral la maxim de postul România TV.

Redăm mai jos discuţia din platoul televiziunii controlate de Sebastian Ghiţă:

Jurnalist: Oamenii aşteaptă cu sufletul la gură. Se tem că e posibil din nou să trăiască momentele de acum două săptămâni, să rămână fără case. I-am văzut mutaţi de acolo de urgenţă. Aveţi un mesaj pentru oamenii ăştia pe care, până la urmă, i-aţi ajutat în această perioadă?

Gigi Becali: Să aibă încredere în Simion, el o să stea acolo, eu o să plătesc facturile şi o să le facem case. Dacă guvernul nu face, eu nu înţeleg. Guvernul ce face? Păi, de fapt, acum Simion este guvernul. Şi nu este prim-ministru, este guvernul întreg. Că eu şi cu Simion formăm un guvern întreg. Păi dacă el stă acolo, construieşte, eu dau banii... Deci, ce face guvernul? Asta mă întreb. Am înţeles că s-au aprobat 1,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, de la 10 miliarde pentru România. Guvernul deja trebuie să construiască ca să ia banii aia.

Jurnalist: Despre câte case e vorba, domnul Becali? Câte case aţi reuşit să construiţi?

Gigi Becali: Câte poate. Eu i-am spus lui George câte poate să construiască.

George Simion: Noi am cumpărat un teren cu 30 de mii de euro, pentru că, în prima fază, primăria nu voia să ne pună la dispoziţie. Chiar spunea că am putea cumpăra de la un privat. Noi am cumpărat, ca să începem să dăm un exemplu, 40 de loturi sunt puse la dispoziţie de primarul din Slobozia Conachi. Două au început oamenii din Arad, un grup creştin. Trei deja am găsit noi beneficiari. Şi regula şi rugămintea pentru toţi cei care vor şi au copii este să se implice în construcţie. Pentru că eu am o problemă. Toată lumea aşteaptă să vină Gigi Becali, să vină George Simion. Venim, ajutăm. Dar nu putem promova, cum să zic eu, lenea.

De mult, am văzut exemplu şi au venit colegi de-ai mei până aproape de o mie ieri, plecând de lângă familiile lor. Şi eu am fost plecat de lângă bebeluşul meu de cinci luni, am fost o săptămână plecat. Nu poţi să stai să aştepţi cu mâna întinsă să ni se facă. Şi după aia să-ţi vinzi când vine ziua votului. Şi acum o să avem trei zile de vot: pe 24 noiembrie, pe 1 decembrie şi pe 8 decembrie. Să-ţi vinzi votul cu 300 de lei, cu 500 de lei şi cu 800 de lei. Să-ţi vinzi viitorul.

Jurnalist: E un moment important. Momentul electoral în care românii ar trebui să vadă foarte clar pe cine pun ştampila. Că spunea domnul Becali că, practic, guvernul sunteţi dvs., domnule Simion, cu domnia sa, acolo, pentru oamenii ăia. Domnule Becali, până la urmă a fost un exerciţiu de forţă ceea ce aţi făcut, pentru că mulţi au spus, domnule, nu se poate să se construiască case cu sume atât de mici. Uite că s-a putut pentru oamenii respectivi. Şi e important să spunem lucrurile astea.

Gigi Becali: E o situaţie în care s-a plătit şi terenul. Terenul trebuie să fie dat gratis. Pentru că terenul este al oamenilor. Eu i-am spus lui George: „Băi, George, du-te şi alege terenul acolo, că terenul este al comunităţii.” Oamenii pot să facă un referendum, până la urmă, într-o comună, că e al lor, al comunităţii. Şi dă o hotărâre de consiliu şi îl trece în proprietatea publică sau în proprietatea privată a primăriei, cum ar veni, şi îl dă pentru construcţii de case. Şi construieşte şi gata. Nu mai lua în seamă dacă primarul...

Jurnalist: Dar cine are interesul totuşi să nu vă lase, pe dumneavoastră, pe domnul Simion, să faceţi lucrurile astea?

Gigi Becali: Dar au interesul, că nu le convine, că el deja, George, demonstrează că ceea ce a spus că face case, demonstrează deja. Are posibilitatea să demonstreze. Atunci, hai să-i băgăm beţe în roate să nu demonstreze. Şi toţi analiştii ăia economici şi politici care sunt la voi în emisiuni şi spun: „a, domnule, ipocrizie”. Nu e o ipocrizie. Uite că construieşte, şi cu bani mai puţini decât 35.000.

George Simion: Dacă avem 1 miliard şi jumătate alocaţi din fondurile Uniunii Europene, propunerea mea este să-i luăm, dar să nu-i dăm discreţionar, pentru că eu am întâlnit mulţi cetăţeni care au venit plângând la noi, nu ne-au găsit acasă, sau ne-au spus că este 20%, 50% casa inundată şi nu au primit nici măcar acei 10.000 de lei.

Dar o întrebare simplă. Dacă mie mi-au spus că nu se pot construi apartamente, care sunt mai ieftine decât casele, ... mie mi-au spus că nu se pot construi apartamente de 50 de metri pătraţi cu 35.000 de euro preţ de vânzare în oraşe, ei cum se aşteaptă ca aceşti oameni să-şi reconstruiască casele cu 10.000 de lei? Nu este posibil. De asta încercăm să intervenim. Le-am spus oamenilor: „Două luni de zile eu nu o să dispar de acolo şi în momentele în care plec, am colegi care rămân, pentru că mi-am luat un angajament.”

Dar întreb pentru ce mai plătesc românii taxe? Pentru că, totuşi, 47% din salariul fiecărui român şi din pensii care au mai fost impozitate odată, pentru că foarte bine a zis cineva mai devreme la o emisiune de-a dumneavoastră, cred că o colegă de-a mea, pentru ce impozitezi pensiile când ele deja au fost impozitate odată? Unde se duc aceşti bani?

Domnii mei, România trebuia să fie de 10 ori mai dezvoltată decât este acum şi decât era acum 35 de ani, pentru că a apărut tehnologia şi a apărut progresul tehnic. Mi-aş dori acum, după 35 de ani, când toate statele lumii au progresat, nu doar România, pentru că avem tehnologie, avem inovaţie, mi-aş dori ca România să fie, nu prima, dacă nu se poate, în Europa, deşi suntem cea mai bogată ţară din Europa, dar mi-aş dori măcar la media europeană să fim. Măcar atât.

Jurnalist: E foarte important ceea ce ne spuneţi, domnule preşedinte Simion, dar vreau să-l întreb, totuşi, pe domnul Becali, care a mai avut o experienţă în zona politică, o să vă lase, domnule Becali, pe dumneavoastră, pe domnul Simion, să puneţi în aplicare toate aceste chestiuni, să faceţi ce vă propuneţi, că ştiţi că interesele sunt mari, s-a văzut şi la construcţia asta de case vorbeaţi despre beţe în roate, dacă vorbim despre chestiuni mult mai mari.

Gigi Becali: Acum, eu mi-am propus să ajut din punct de vedere financiar. Ăsta este războiul lui George. El trebuie să se războiască, eu nu mai am vârsta lui George, el trebuie să se bată cu ei, eu nu mă bat cu ei. George, i-am spus, tu ai energie, tu eşti puternic, eşti tânăr, aveam şi eu ... atunci era altceva. Acum nu mai pot să mă lupt cu ei. Să se lupte el, şi se luptă bine, că se duce şi pe la casele lui Iohannis, face foarte bine ce face. Şi n-au ce să-i facă, tot mai încearcă, ba cu carnetul, ba cu viteza, ba cu cutare, apă de ploaie, că ai inventat semnături... Inventează tot felul de găinării de-astea, de dosare. Şi mai mult un avantaj îi fac, că oamenii văd mizeriile astea de 2 lei.

George Simion: Se poate. Trebuie să ne scoatem din cap expresia asta iohannistă, până la urmă, a statului eşuat şi a faptului că noi în România nu putem nimic.

Jurnalist: Păi nu-i vedeţi pe unii sau pe alţii pe la ambasadele străinilor, domnule Simion? E clar că interesele sunt mari.

George Simion: Interesele sunt mari şi se înghesuie cine să se închine în faţa străinilor, exact cum erau înainte domnitorii fanarioţi. Să pupe condurul de la Înalta Poartă.

Noi facem parte din Uniunea Europeană şi din NATO şi foarte bine că facem parte, dar nu trebuie să fim trataţi ca cetăţeni de mâna a doua şi nu trebuie să stăm în poziţia ghiocelului. Noi avem o demnitate. România în momentul acesta este una dintre ţările care are resurse de grafit, de grafen, de cupru, de aur, gaze naturale şi ar trebui să profităm de actualul context pentru a ne recupera respectul pe care odată îl aveam la nivel european şi la nivel mondial.

Şi pentru asta o să mă lupt, pentru ca românii noştri nu trebuie să fie slugi în Europa, nu trebuie să stea să muncească pentru alţii şi să producă bogăţie. În momentul acesta, cea mai mare luptă de resurse la nivel mondial se duce pe resursa umană. Şi dacă pot măcar 50 de mii, 100 de mii de români să-i aduc înapoi acasă, la construcţii de locuinţe, la exploatarea minelor, de ce să lucreze românii noştri în agricultură în sudul Italiei sau în sudul Spaniei, unde sunt nişte solarii mari - am fost, i-am vizitat acolo... - şi în alte zone.

De ce nu putem noi acasă? Adică închidem minele, închidem orice exploatare economică şi îi trimitem pe ai noştri să culeagă sparanghel în Germania şi căpşuni în Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor