România, ţara inegalităţilor. "Există zone în care singurul start-up de care beneficiezi e porcul din bătătură"

Ioan Stanomir
Andrei Pricopie
19.09.2024

Există zone în care totul este start-up şi pare desprins din Occident, dar există şi zone în care singurul start-up de care beneficiezi este porcul din bătătura, a atras atenţia, în emisiunea "Jurnalul de seară", politologul Ioan Stanomir.

"Sigur, întotdeauna e destul de delicat să discuţi despre tragediile unor persoane care, înainte de toate, sunt persoane concrete, nu sunt numere, nu sunt elemente dintr-o statistică şi cred că avem datoria, ca şi în cazul suferinţei umane, să evităm voyeurism şi să nu intrăm în viaţa dramatică a unor compatrioţi de-ai noştri care se confruntă cu situaţia limită. Însă problema fundamentală rămâne aceea a politicilor publice, politici publice la nivel macro şi micro. Pe de-o parte, lipsa de grijă în gestionarea comunităţilor locale, care sunt vulnerabile la elemente. Şi, în al doilea rând, problema gestionării teritoriului din perspectiva organizării lui", a declarat Ioan Stanomir.

Potrivit profesorului universitar, noi discutăm foarte mult despre misiunile statului, dar tradiţional vorbind, una dintre misiunile statului, chiar şi a unui stat bazat pe o guvernare limitată, este aceea de a-şi proteja cetăţenii împotriva elementelor prin organizarea unor structuri menite să reziste acestor cataclisme.

"Evident, nu vorbim aici de taifunuri, de elemente cu care noi nu eram obişnuiţi, dar este clar că, dacă într-o localitate există o frecvenţă a inundaţiilor, problemele sunt şi macro, şi micro. Iar faptul că noi tindem să identificăm lucrările de amenajare a teritoriului cu defunctul regim comunist şi mai puţin cu ultimii ani reflectă un neajuns. Pentru că aceasta este, până la urmă, misiunea. Există şi ministere care au, printre altele, şi această dimensiune. Este ceva care se situează la graniţa dintre Ministerul de Interne şi Ministerul Agriculturii. Sunt chestiuni care privesc multiple ministere. Şi, sigur, e foarte frumos să avem prim-miniştri, miniştri, care discută cu cetăţenii, fiecare, cum s-a spus, după posibilităţi, dar cred că trebuie să facem un efort şi să nu transformăm drama într-un fel de scenetă", a precizat Ioan Stanomir.

Politologul a subliniat că nu este o scenetă nici pentru politicieni, care sunt cum sunt, nici pentru compatrioţii noştri, care sunt confruntaţi cu nişte situaţii limită.

România - o ţară cu două viteze

"Noi uităm că nu toată lumea este preocupată de viteza internetului, de ce s-a urcat pe Cloud, de ce am mai postat pe Instagram, de ce reach am eu în ziua respectivă, dacă m-am văzut cu colegii, dacă am făcut o şedinţă pe Zoom sau nu. România este o ţară destul de inegală.

Există şi zone în care totul este start-up şi pare desprins din realitatea occidentală, dar există şi zone în care singurul start-up de care beneficiezi este porcul din bătătură. Nu diferă viaţa lor foarte mult de viaţa celor care locuiau aceste pământuri cu zeci şi sute de ani înainte.

Asta este şi problema în această ţară, că e o ţară cu mai multe viteze şi bănuiesc că pentru domnul Ciolacu, care e prim-ministru, sigur, e foarte util să apară în peisaj ca un om empatic, unora însă mi se pare că şi empatia le lipseşte, că inadecvarea este şi o formă de lipsă de empatie.

Când nu prea ştii cum să relaţionezi cu oamenii, e o problemă pentru omul politic, bărbat şi femeie, că totuşi, a fi om politic înseamnă să relaţionezi", a opinat Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor