România, singura ţară din UE penalizată pentru deficitul bugetar

Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Ana Ion
05.05.2024

Uniunea Europeană a adoptat, la sfârşitul lunii aprilie, o modificare a regulilor de disciplină fiscală aplicabilă tuturor statelor membre care impune, printre altele, obligaţia de a menţine deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut.

11 state europene, printre care şi România, sunt în postura de a fi disciplinate de Comisia Europeană pentru depăşirea deficitului peste acest plafon. La ora actuală, România este singurul stat căruia i se aplică mecanismul european de corecţie. Deşi statele din zona euro pot fi sancţionate financiar, UE nu a aplicat nicio amendă în ultimii 20 de ani vreunui stat vestic, relatează Ziare.com.

Anul trecut clasamentul primelor cinci ţări din UE, după deficitul bugetar includea: Italia (7,4%), Ungaria (6,7%), România (6,6%), Franţa (5,5%) şi Polonia (5,1%). În momentul de faţă, în afara celor cinci state menţionate anterior, alte şase au deficite bugetare care depăşesc pragul considerat acceptabil de UE: Malta, Slovacia, Belgia, Cehia, Spania şi Estonia. Dintre acestea, Belgia, Franţa şi Italia au declarat că nu intenţionează să ia măsuri pentru a reveni la nivelul cerut de instituţiile europene în următorii ani, ceea ce aproape că garantează faptul că vor fi amendate, scrie Financial Times.

Comisia va lua o decizie în iunie cu privire la impunerea procedurii de deficit excesiv, aşa cum este cunoscut mecanismul de prevenţie şi corecţiei. Printre sancţiunile care pot fi aplicate statelor care nu respectă recomandările se numără schimbării regimului de împrumuturi acordate de Banca Europeană de Investiţii şi amenzi. Pentru ţări precum România, efectele pot fi legate de pierderea accesului la anumite fonduri europene. Odată deschisă procedura de deficit excesiv, aşteptarea instituţiilor europene este ca statele membre să reducă cheltuielile nete cu cel puţin 0,5% din PIB, aminteşte Consiliul UE într-un comunicat din 29 aprilie.

În prezent, România este singurul stat pentru care UE are în derulare o procedură de deficit excesiv. Măsura a fost luată în primăvara lui 2020, iar guvernul de la Bucureşti are termen până la finalul anului în curs să reducă deficitul bugetar. Primele recomandări de corecţie aplicate sub umbrela acestui mecanism au venit în 2003, împotriva Franţei şi a Germaniei. De atunci, instituţiile europene au constatat de nu mai puţin de 22 de ori că anumite state din zona euro trec peste pragul impus, arată o analiză realizată de doi economişti olandezi în 2019.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor