România şi alte 12 state NATO vor investi 3 miliarde de euro pentru supravegherea prin drone

(GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.02.2012

NATO va cheltui 3 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune în comun a cinci drone de fabricaţie americană, în cadrul unui program de supraveghere aeriană în Europa, a anunţat miercuri un responsabil al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit AFP.

Treisprezece state membre ale Alianţei - România, SUA, Germania, Italia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia - vor investi 1 miliard de euro în achiziţia de avioane de recunoaştere fără pilot de tip Global Hawks, fabricate de firma Northrop Grumman.

Alte 2 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru funcţionarea sistemului de supraveghere denumit Alliance Ground Surveillance (AGS), care va fi operaţional de la baza aeriană de la Sigonella, în Sicilia.

"Recenta operaţiune în Libia a demonstrat importanţa unor astfel de echipamente", a subliniat responsabilul citat.

Lansarea AGS, discutată din 1992, a fost oficializată la începutul lunii februarie de miniştrii apărării din cele 28 de state ale Alianţei. Franţa şi Marea Britanie au decis să i se alăture, fără însă a o finanţa, întrucât ele dezvoltă capacităţi similare. Londra va participa cu drona Sentinel, iar Parisul cu viitorul sistem Heron, bazat pe o tehnologie israeliană.

AGS se numără printre programele dezvoltate de NATO pentru "punerea în comun a mijloacelor", în contextul reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor